El sistema públic de salut de Catalunya continua concertant serveis a l’empresa privada amb afany de lucre mentre fa retallades als seus serveis públics

Tal com informàvem recentment, el CatSalut continua contractant serveis a empreses privades (en aquest cas a Capio) que fan negoci amb la sanitat mentre retalla recursos a centres públics que podrien assumir aquests serveis.

En data 27 de febrer de 2013 el CatSalut aprovà un expedient de contractació (amb procediment de licitació sense publicitat, l’únic presentat va ser Capio) per l’atenció de malalts crítics a l’hospital Capio Hospital general de Catalunya, es tracta de tractaments: a serveis mèdics, quirúrgics, traumàtics, neurològics i neuroquirúrgics, a més de neurorradiologia intervencionista. El valor estimat del contracte es de 7.079.348 euros.

Aquests pacients crítics, amb aquests recursos econòmics, segur que es podrien atendre als hospitals d’alta tecnologia del sistema públic de la zona: Hospital de la Vall d’Hebron, Bellvitge, Can Ruti, Clínic i Sant Pau. Per què doncs, mentre a aquests hospitals se’ls hi retallen els recursos, es dona de menjar als que fan negoci amb la salut ?

Aquest només és un pas més de la recent història de privatització lenta però constant de la sanitat a Catalunya, privatització deguda a la manca de desenvolupament de les lleis vigents (general de sanitat i la LOSC a Catalunya) a més del “mercat de relacions” confús i amb total manca de transparència que ha estat el model sanitari català.

Perquè l’empresa Capio, multinacional que en sanitat té presència a nou països europeus (líder a Suècia) a Espanya s’ha anat introduint en el mercat sanitari, en molts casos aprofitant diners públics, des de l’any 1999 que va adquirir tres centres a Castella i Madrid, al 2011 ja te 30 centres sanitaris a tot l’estat, tres d’ells a Catalunya: l’hospital General de Catalunya (a sant Cugat) comprat l’any 2002, l’hospital del Sagrat Cor (a Barcelona) al 2011 i la Clínica del Vallès (a Sabadell) al 2011, tenint en total a Catalunya 2000 professionals i 649 llits.

Segons el Registre de convenis i concerts del CatSalut, a l’any 2011 (el darrer del que es té dades) Capio ja tenia concertats amb diner públic: amb l’hospital del Sagrat Cor de Barcelona: 32.764.029 euros/any; amb la Clínica del Vallès: 7.800.000 euros/any. I Capio SL (no determina quin hospital o serveis): 15.756.561,79 euros/any i 1.240.430,18 euros/any. En total amb els adjudicats ara al 2013 son uns 64,5 milions que podrien evitar retallades als centres públics per fer ells aquests serveis.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Pel dret a la salut

Plataforma ciutadana

Punts de Vista

Blog d'àngelsmcastells, dona, d'esquerres, economista i moltes coses més...

Dempeus per la salut pública

en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d' equitat garantida.

%d bloggers like this: