La corrupció, també, entre professionals de la medicina

Salut o negoci

Salut o negoci?

La corrupció no és un accident del Sistema, la corrupció és el propi Sistema i per això, entre d’altres raons, l’hem de canviar.

Ara el cas dels metges. Forces professionals de la medicina veuen en la degradació de la qualitat i l’accessibilitat al sistema públic de salut (llistes d’espera allargades), com una magnifica ocasió de “guanyar-se millor la vida”. És ja un tòpic dir al pacient “tenim molta llista d’espera per operar, més d’un any” (quan en realitat si mirem la informació del CatSalut  que consta en la seva Web la demora de llista per aquell procediment, en aquell hospital, és de menys de 5 mesos, a més hi ha una garantia, pels procediments més freqüents, d’operar-los abans dels 6 mesos ) i el pacient desesperat pel seu dolor o el seu problema, pregunta, “què podem fer doctor”, l’altre pot respondre diverses coses: A) el bon professional, “miraré de prioritzar-lo en la llista perquè vostè viu sola, té molt dolor, molta incapacitat funcional, etc, i amb això podem operar en 3 o 4 mesos. B) el mal professionals pot dir: “miri, en aquest hospital operem per les tardes pagant vostè part del tractament i així no tenim llista d’espera” (corrupció) o també pot dir: “miri, vingui a veurem a la meva consulta privada i podem parlar-ne” (més corrupció).

Aquests fets, no ocasionals o accidentals en el Sistema sanitari, manifesten una manca de professionalitat d’alguns metges (de no saber o no voler  gestionar bé la seva llista d’espera) a més d’una manca absoluta d’ètica professional.

Però és que al Sistema sanitari català “dual” (provisió públic /privat concertat) gens transparent, fruit històricament d’un “mercat de relacions i influències” més que d’obediència a una  planificació de les necessitats reals de cada territori, una avaluació transparent i profunda dels resultats econòmics i dels resultats en salut de la població, la corrupció ha estat tolerada, encoberta i per a molts responsables un camí lent i constant cap a la privatització de serveis per donar negoci als amics i a alguns professionals. La corrupció, tan dels comandaments, responsables polítics, professionals  i empreses, no ha estat un accident. La corrupció ha estat en el nucli del sistema i per això cal canviar-lo.

Cal denunciar cas per cas, jutjar-los i castigar-los, però sobre tot, cal governança democràtica, transparència absoluta, no lucre amb la sanitat ni la salut, establir clarament el què és públic del que encara hem de mantenir amb concert, controlat minuciosament, per cobrir les necessitats de determinat territori, incompatibilitats de càrrecs directius i professionals, assistència pública i privada en el mateix centre pels pacients del CatSalut prohibida. Codi ètic de professionals i centres de provisió de serveis públics, èxplicit, signat, controlat i sancionat si és precís, per agència independent.

En definitiva, que el Parlament i el Departament de Salut manin, planifiquin, financin, avaluïn i sancionin amb transparència, segons necessitats de la població. Cosa que no han fet des de fa molt de temps.

Pep Martí

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Pel dret a la salut

Plataforma ciutadana

Punts de Vista

Blog d'àngelsmcastells, dona, d'esquerres, economista i moltes coses més...

Dempeus per la salut pública

en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d' equitat garantida.

%d bloggers like this: