II. Ens preocupa l’ús abusiu de les ordenances municipals

Representava una pertorbació a la via pública?

Representava una pertorbació a la via pública?

EXPOSICIÓ DE MOTIUS [Ordenança sobre l’ús de les vies i els espais públics de Barcelona]

“[…]protegint i posant l’accent en la llibertat dels ciutadans. Als espais públics es manifesta de forma molt singular la vessant social de les persones i la seva llibertat. Bona part dels drets i llibertats fonamentals, tan individuals com col·lectius, es desplegaren precisament al carrer i això és particularment cert a les cultures mediterrànies. En aquest sentit, aquesta Ordenança reflecteix l’esperit tolerant que sempre ha estat una característica de Barcelona. Per tant, es defuig de restriccions gratuïtes o de limitacions basades en prejudicis morals que han estat tradicionals en les Ordenances Municipals d’aquest país.”.

Ja heu vist la foto en un article anterior. Però torneu a mirar-vos-la. La multa és per incomplir l’article 63. 4b. Creiem que és un error. I ens fem la següent pregunta, quin tipus de formació reben els agents amb capacitat sancionadora? O, quin tipus d’indicacions reben per exercir-la? Nosaltres volem pensar que és un error. Si no fos així ens trobaríem davant d’un fet de negació democràtica de la llibertat d’expressió. Perquè, quin perjudici causava el cavallet objecte de la sanció? Cavallet que un cop complerta la funció d’acompanyar el repartiment de fulls informatius es va retirar.

 La normativa diu: “63. 4 b)  Ocupar la via pública amb objectes de qualsevol mena, encara que siguin adossats a establiments sense autorització municipal, o abandonar-los.”.

Han fet el ridícul. I la sanció en sí mateixa és ridícula. Qualsevol grup d’estudiants que vulgui vendre números de loteria per finançar el viatge de fi de curs pot ser sancionat si van acompanyats d’un caballet. No ens semblaria inversemblant sancionar a un grup de persones que anunciessin la necessitat de donar sang si ho fessin acompanyades d’un cavallet?

L’única diferència amb el cas que comentem és que es tracta de difondre idees crítiques amb l’actual estat de retallades a casa nostra. Per si no n’hi hagués prou, les retallades van acompanyades de limitació a la llibertat d’expressió. Combinació insofrible.

Greu error i ridícul, perquè el que han fet és sancionar una activitat de caràcter cívic que invita a la reflexió i a l’activisme de caràcter social. Sense reflexió, informació i canals de participació no és possible la vida democràtica.

Les companyes i companys que dediquen esforços, temps i dedicació altruista no mereixen que se’ls multi. Al contrari haurien de ser premiats. Sense la seva participació la vida civil es converteix en una pantomima.

Han multat i han fet el ridícul. Però que no pateixin, hi tornarem perquè facin el ridícul tants cops com faci falta. La multa és l’expressió visible, l’autoacusació de manca de caràcter democràtic de qui la imposa i la inspira. La visió estreta amb que eduquen els agents amb capacitat sancionadora és tot un símptoma de com es concep la vida pública a casa nostra.

Mireu-vos la foto. Quin perjudici causava el cavallet? I mirem què diu l’articulat de les ordenances: “Als espais públics es manifesta de forma molt singular la vessant social de les persones i la seva llibertat. Bona part dels drets i llibertats fonamentals, tan individuals com col·lectius, es desplegaren precisament al carrer i això és particularment cert a les cultures mediterrànies. En aquest sentit, aquesta Ordenança reflecteix l’esperit tolerant que sempre ha estat una característica de Barcelona.”.

 Per tant no podem pensar altra cosa que la multa s’ha produït per un excés de zel de l’agent que l’imposa. En cas contrari ens trobaríem davant d’actuacions que per força obren interrogants molt neguitosos que malauradament no són nous.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Pel dret a la salut

Plataforma ciutadana

Punts de Vista

Blog d'àngelsmcastells, dona, d'esquerres, economista i moltes coses més...

Dempeus per la salut pública

en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d' equitat garantida.

%d bloggers like this: