La Miren Etxezarreta a la biblioteca del Poblenou

Sense recursos econòmics les nostres àvies i avis no tindran salut

xerrada_coloqui_20juny13

La Comissió de Salut del Poblenou ens ha demanat que fem difusió d’aquest acte: dijous 20 de juny a la biblioteca del Poblenou, carrer Joncar, 35, a les19.30.

Una xerrada sobre pensions, és un tema de salut? Doncs sí, ho és. La salut té molts determinants a més dels biològics, no és per casualitat que l’esperança de vida dels barris rics és més alta que la dels barris pobres. No tot és la pastilla, ni la cura adequada. Els recursos econòmics són fonamentals. Estem convençuts que les baixes pensions i l’escàndol de les “Preferents” ha fet més estralls que les grips d’hivern.

Ens volen enganyar utilitzant argumentacions insostenibles i fàcils de desenmascarar

Ara ens alarmen amb notícies sobre les pensions i la seva sostenibilitat, però com diu Juan Torres: “La Comissió Europea preveu en el seu informe de 2012 sobre envelliment que la màxima despesa en pensions d’Espanya seria del 14% del PIB en 2050, fins i tot menys del que ara gasten altres països europeus com França o Itàlia sense que col·lapsi el seu sistema de pensions públiques ni la seva economia. La veritat és que es podran pagar còmodament si augmenten l’ocupació, la productivitat i els salaris encara que visquem més anys i la despesa sigui major per aquesta raó.”.

Es a dir, sense l’atur actual, i tenint en compte que l’avenç tecnològic porta aparellat l’augment constant de la producció, les pensions no corren perill. Dit d’altra manera el verdader perill està en els possibles governs de dretes, en la seva voluntat política rapinyaire.

Campanya publicitària

En realitat ens trobem amb un pla dissenyat amb dos vessants. La més coneguda expressa la voluntat  retalladora de la dreta amb els seus governs conservadors, i tindrà més o menys èxit depenent de la capacitat de mobilització social. Aquesta batalla la dreta la pot perdre.

Però l’altra vesant és la campanya publicitària, gratis i de gran estil que se li està fent a la banca per tal que els plans de jubilació privats, els fons d’inversió…, les noves “preferents” puguin ser col·locades sense necessitat d’inversions directes amb publicitat convencional per part de les entitats financeres. Aquesta batalla la dreta la guanya cada dia. Por i engany són els fonaments de la involució democràtica que estem vivint.

La ponent

Des de 2006 és Catedràtica Emèrita d’Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona. Té un ampli currículum professional i científic, però nosaltres ens quedem amb el que va dir en una entrevista: «[…] sempre m’ha preocupat que hi hagi pobres i rics, i volia saber per què». I afegia amb sorneguera que «vaig pensar que fent Econòmiques ho entendria. Vaig estudiar 5 anys sense enterar-me’n de res. Als 70 anys he arribat a entendre-hi una mica»

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Pel dret a la salut

Plataforma ciutadana

Punts de Vista

Blog d'àngelsmcastells, dona, d'esquerres, economista i moltes coses més...

Dempeus per la salut pública

en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d' equitat garantida.

%d bloggers like this: