Veten Agustí Colom. Amb aquestes actuacions no és possible el Pacte Nacional de Salut

FORGES1
Veten Agustí Colom a la Sindicatura de Comptes

Agustí Colom ja va ser vetat per la Comissió d’Investigació de Sanitat del Parlament.

Reproduim la informació de Pere Ríos del diari Elpaís:

CiU, PSC i Esquerra han pactat el suport mutu als seus tres candidats per a la Sindicatura de Comptes a canvi de vetar al síndic que proposa Iniciativa per Catalunya [i EUiA]. Es tracta d’Agustí Colom, que ja va estar en aquest organisme fa anys i va emetre informes fiscalitzadors molt més severs que la resta de companys. Un d’aquests estudis va ser l’anomenat informe Crespo,que va desvetllar nombroses irregularitats econòmiques en la Corporació de Salut de la Selva i el Maresme. El text va ser vetat i amagat per la resta dels síndics, els qui van acabar redactant un altre document molt més suau amb aquestes irregularitats.

La Sindicatura de Comptes la componen set síndics que designa el Parlament. Entre ells trien al síndic major, que nomena el president de la Generalitat i que ara és Jaume Amat, ex secretari general del Departament de Justícia. Tres dels set síndics finalitzen ara el seu mandat de sis anys i poden ser renovats una altra vegada. Es tracta del propi Jaume Amat, Enric Genescà i Jordi Pons, que en 2007 van ser designats a proposta de CiU, PSC i ERC, respectivament. *Amat i Pons opten a la reelecció, mentre que Genescà es jubila.

Els socialistes reconeixen que la vacant que deixa Genescà no els correspon a ells, que ja tenen un síndic, sinó que hauria de cobrir-se amb el candidat que presenta Iniciativa, en aplicació de la llei D’Hont i de la norma no escrita d’aritmètica parlamentària per renovar aquests organismes. No obstant això, el PSC no ha respectat aquesta tradició i ha acabat pescant en riu regirat. Primer va sol·licitar una pròrroga per a la presentació de candidats, que li va ser acceptada pel Parlament, i en el matí d’ahir va presentar la candidatura de Miquel Salazar aprofitant el rebuig expressat per CiU cap a la candidatura de Colom.

El PSC no cedeix

Si es confirma el pacte, la nova sindicatura tindrà tres síndics proposats per CiU, dos pel PSC, un per ERC i un altre pel PP, una distribució que no es correspon al repartiment d’escons en la Càmera. “A Iniciativa ens expulsen de la Sindicatura”, clamava ahir un dirigent ecosocialista. La designació dels síndics requereix el suport d’almenys tres cinquenes parts de la càmera (81 diputats) i està previst que es voti en el ple de matí. El pacte aconseguit entre CiU, Esquerra i PSC garanteix l’elecció dels seus candidats i el rebuig de Colom. El que facin la resta de diputats resulta irrellevant.

Fonts socialistes van justificar ahir la seva actuació i la van atribuir a la tossuderia d’ICV a presentar el nom de Colom. Des de la formació que lidera Joan Herrera es va insistir en la idoneïtat d’aquest candidat. “Colom és un bon síndic i ho va demostrar quan va estar en la seva etapa anterior”, va assegurar el secretari general de la formació i diputat autonòmic, Josep Vendrell. “Si el que els molesta és que redactés l’informe Crespo o que fos més bel·ligerant que altres síndics amb la corrupció, que ho diguin”, va reblar.

Iniciativa exigirà al PSC que retiri el nom de Salazar i no ho sotmeti a votació per facilitar l’elecció de Colom, però els socialistes sembla que no cediran. “Nosaltres no tenim cap problema amb aquest candidat, però CiU porta mesos advertint que no volen a Colom en la Sindicatura i encara que el PSC es desdigui, aquest síndic no sortiria triat”, insisteix un dirigent del grup parlamentari socialista. En aquest sentit, les mateixes fonts expliquen que el dirigent de CiU Jordi Turull va suggerir a Iniciativa en l’última junta de portaveus que presentessin un altre nom perquè no recolzarien a Colom.

“La pregunta no és per què no presentem un altre candidat sinó per què rebutgen a Colom”, insisteix Josep Vendrell. En la seva opinió, “resulta escandalós” el boicot a aquest candidat per part de CiU “i amb la col·laboració activa del PSC, que no hauria d’haver-se aprofitat de la situació per proposar un altre síndic”.

Els socialistes, per la seva banda, insisteixen que és “la tozudez” d’ICV a mantenir a Colom el que els ha portat a actuar així i que mai ho haurien fet amb un altre nom “menys ideologitzat. Des d’Iniciativa han tibat massa la corda”, insisteixen les mateixes fonts.

Un fiscalitzador incòmode

(Pere Ríos, Elpaís)

Agustí Colom, professor de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona, va deixar la Sindicatura de Comptes fa amb prou feines dos anys després d’un mandat en el qual es va emprar a fons. Va ser l’autor de l’anomenat informe Crespo,en el qual es destapava un negoci de 2,4 milions d’euros que van beneficiar a metges i gestors a través de Centres Mèdics Selva i Maresme. Entre els supòsits beneficiaris d’una part dels diners estaria Xavier Crespo, ex alcalde de Lloret i diputat autonòmic de CiU, imputat ara per les seves connexions amb la màfia russa.

L’informe Crespo mai va veure la llum perquè el ple de la Sindicatura no ho va enviar al Parlament, que és la institució de la qual depèn. La resta de síndics va demanar a Agustí Colom que ho retirés, però aquest es va negar i va insistir que se li donés el tràmit habitual. Els síndics no li van fer cas i van acabar enviant el cas al Tribunal de Comptes, però no van remetre l’informe de Colom, sinó una informació incompleta que va acabar arxivada.

D’aquella època arrenca el rebuig que pel que sembla genera Colom entre els síndics Jaume Amat i Jordi Pons, que sí repetiran en el càrrec i que en el seu moment van discrepar obertament amb ell per l’informe Crespo. Malgrat l’oposició que va despertar entre els seus col·legues, Colom no va donar el seu braç a torçar i va emetre un vot particular desmarcant-se d’ells i advertint que “la Sindicatura no pot obviar el seu coneixement de diverses operacions”. Segons Colom, algunes d’aquestes actuacions “constitueixen manifestes irregularitats” i aconsellava “que es depurin responsabilitats comptables i d’una altra naturalesa”.

Colom és també l’autor d’un altre informe sobre desviacions pressupostàries detectades en el disseny i construcció de l’hospital Moisés Broggi de Sant Joan Despí, inaugurat al febrer de 2010, en època del tripartit. Fa tres anys, el PSC es va quedar solament en defensa de la bona gestió de les obres, mentre que CiU, llavors en l’oposició, i els socis de govern (Esquerra i Iniciativa-Esquerra Unida) van exigir que s’aclareixin les desviacions pressupostàries i les duplicitats de pagaments. L’informe concloïa que el contracte de construcció de l’hospital va passar de 71,2 a 74,7 milions sense justificació. José Montilla, segons algunes fonts, va expressar en privat el seu malestar amb Colom i va prometre fer el possible per vetar-ho.

forges2

El cas Crespo incomoda a CiU i PSC a la comissió d’investigació

(Maiol Roger, Elpaís)

La comissió que investiga els escàndols en la sanitat pública catalana va evidenciar ahir que CiU i el PSC es van conjurar per no sortir danyats en airejar-se els draps bruts de la sanitat catalana. La sessió d’ahir va servir per analitzar l’anomenat ‘informe Crespo’, l’anàlisi que el síndic Agustí Colom va fer en 2006, que recollia un cúmul d’irregularitats en Centris Mèdics Selva i Maresme (CMSM) —filial de gestió privada de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva— i les retribucions irregulars a l’ara diputat de CiU i llavors alcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo. El document va ser desqualificat per tots els compareixents, sense que el seu autor, vetat per CiU i PSC pogués defensar-se.

El document va ser arxivat en 2006 pel ple de la Sindicatura i ho va aparcar sense encarregar-li-ho a un altre síndic. Un procediment insòlit, segons va reconèixer l’actual síndic major, Jaume *Amat, que va apuntar que solament ha succeït en dos casos dels 683 realitzats per l’ens fiscalitzador: “És un cas estrany. No solament no es va aprovar sinó que es va decidir que decaigués del pla de treball i no seguís la recerca”, va dir Amat, que va atribuir a “raons tècniques” la paràlisi. La Sindicatura va enviar un informe al Tribunal de Comptes, sense detallar les irregularitats, i el document va ser arxivat. No obstant això, quan EL PAÍS va destapar l’informe en 2012, la Fiscalia va decidir reobrir el cas.

Crespo, imputat en un altre cas per presumpta relació amb la màfia russa, va evitar parlar de la recerca en curs. Va construir la seva intervenció sobre les crítiques a l’informe i a presentar-se com a víctima. “Si jo no hagués estat alcalde de Lloret de Mar, això no hagués passat”. Segons el document de la Sindicatura, ell i la seva esposa, també doctora, van percebre fins a 209.000 euros en pagaments irregulars. Crespo va tractar de justificar totes aquestes quantitats, ajudat per les compareixences prèvies dels anteriors responsables de la Corporació. L’ex alcalde de Lloret va negar que hagués rebut cap *sobresueldo. Va assegurar que va ser contractat en 2000 per gestionar *CMSM, que a més adquiria la seva cartera de clients per 80.000 euros i li assegurava uns ingressos equiparables als quals tenia treballant pel seu compte.

Crespo, nomenat alcalde en 2003, va abandonar llavors la gerència. Però ahir va admetre que va cobrar com a metge ja en el càrrec, sense comunicar-ho al ple fins a 2005. El diputat va dir que va reprendre l’activitat perquè ho demanaven els pacients. “Em deien, ‘doctor, no em deixi fins que em mori’”. Els detalls del contracte assenyalats com a irregulars per l’informe de la sindicatura van ser menyspreats per Crespo, que va assegurar que el síndic desconeixia com es gestiona una empresa privada. Colom, responsable de l’informe, no es va poder defensar.

Anuncis

One thought on “Veten Agustí Colom. Amb aquestes actuacions no és possible el Pacte Nacional de Salut

  1. vicenstort 19 Juliol 2013 a les 10:45 Reply

    Reblogged this on Vicenstort's Blog.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Pel dret a la salut

Plataforma ciutadana

Punts de Vista

Blog d'àngelsmcastells, dona, d'esquerres, economista i moltes coses més...

Dempeus per la salut pública

en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d' equitat garantida.

%d bloggers like this: