Reflexions sobre responsabilitat penal, responsabilitat política i responsabilitat moral en la sanitat catalana

UNA HISTÒRIA DE FETS DE LA SANITAT CATALANA QUE HAN ESTAT DENUNCIATS
1. Portes giratòries fins a marejar-se

boi-ruizBoi Ruiz, metge, actual Conseller de Salut del govern de CIU de la Generalitat (càrrec públic) va ser primer director general de la Unió Catalana d’Hospitals (UCH) la patronal més important de la sanitat privada a Catalunya, posteriorment va ser president de la mateixa UCH fins a ser nomenant per Artur Mas Conseller de Salut. Varen posar al llop a guardar el ramat !

Roser Fernández i Alegre foto

Roser Fernández, actualment secretària general del departament de Salut (càrrec públic), del 2004 al 2007 va ser directora d’estratègia i anàlisi econòmica de la regió sanitària de Barcelona, del 2008 al 2010 directora general de la UCH (quan Boi Ruiz va passar a president)

Josep Mª Padrosa, actual director de servei Català de la Salut (CatSalut) (càrrec públic) va ser del 2007 al 2011 de la junta directiva del la UCH, recentment s’han publicat les seves padrosaincompatibilitats per ser a la vegada apoderat de 6 empreses que tenen concert amb el propi CatSalut que ell dirigeix.

-També portes giratòries a Madrid i València amb governs del PP (vegis el Pais de 2 de desembre de 2012)

2. Història del capità de tres grans vaixells a la vegada i d’altres amics

josep-prat-primer-plano-4676614-478x3501 –Josep Prat (enginyer naval), imputat per un jutjat de Reus, arran de la denuncia de la CUP de l’ajuntament de Reus, per irregularitats en la gestió del holding d’empreses (entre elles les sanitàries) Innova, d’on cobrava més de 300.000 euros l’any, Imputat i detingut el 27 de febrer pel pagament de 720.000 euros a Carles Manté per treballs que segons el propi ajuntament no existeixen (l’home invisible). Sembla que també està imputat l’arquitecte de la sanitat catalana Batesteza. Prat va dirigir el CatSalut de 1998 a 2003 i Manté del 2004 al 2007. Prat a més tenia un lloc a USP d’hospitals la major multinacional sanitària privada a Espanya (Quirón i Dexeus a Barcelona)

És nomenant per Boi Ruiz al 2011 president de l’ICS. En total: Innova, USP, ICS; dirigeix tres grans vaixells a la vegada, amb franca incompatibilitat a part de les imputacions de irregularitats i malversacions.

Prat dimiteix de Innova i de USP el dia 11 de gener de 2012 i finalment dimiteix de l’ICS el 28 de juny de 2012.

3. L’home que es contractava a si mateix

Ramon Bagó, presidenRamon  Bagó (l’empresari de SERHS), ex alcalde de Calella per CIU, vicepresident del Consorci Hospitalari de Catalunya. Investigat per l’oficina antifrau, per casos de suposada corrupció a l’ajuntament de Badalona i al Consorci de Salut  Maresma la Selva, La seva empresa Serhs, obté durant 19 anys els contractes de cuina de l’hospital i altres centres de Badalona, el 50% d’ells sense concurs públic, en total 50 milions d’euros dels pressupostos públics, tot això essent vicepresident del CHC. Això sí te la creu de Sant Jordi com a bon empresari. Per cert, del concurs de cuina del hospital de Mataró, se n’ha d’anar per queixes reiterades de mala qualitat del menjar per part del personal i pacients i fins i tot per una intoxicació alimentària.

4. L’amic de la màfia i la seva família

crespo-1-300x168 –Xavier Crespo i Guadalupe Oliva, metges, ell ex alcalde de Lloret de Mar, diputat ara encara, per CIU va obtenir 209.000 euros d’empreses filials dels hospitals de Calella i Blanes als quals va ocasionar pèrdues de 2,4 milions d’euros. El cas va ser investigat per la sindicatura de comptes però va ser ocultat (informe Crespo) per la pròpia sindicatura i el departament de Salut. Al maig del 2012 el cas torna a ser denunciat pels periodistes de Café amb Llet i pel diari El País. Actualment esta imputat per aquests i d’altres afers de suposades  relacions amb la màfia Rusa de  Lloret.

5. El cas d’un hospital que sempre tenia dèficit

El directius. Sembla que la cosa va començar amb els directius Quim Esperalva (CIU) i Joan Anton Grau, amb tres contractes successius sense concurs públic per les obres del nou hospital. Després es va adjudicar un contracte , també sense concurs públic com és preceptiu, per inversions en utillatge mèdic, a l’empresa Philips. Finalment la propietat del nou hospital per valor de 300 milions d’euros va ser regalada a l’església.

-Es va estar pagant durant 7 anys a Ricard Gutierrez  (PSC) (El fantasma de Sant Pau) com a subgerent sense que poses els peus a l’hospital

-Recentment hem sabut que Xavier Pomés (l’home que està a tot arreu) era president del darrer patronat de sant Pau (avui ja dimitit), però també president del de l’Hospital Clínic !, també de la Junta de Sant Joan de Deu i a més de dues empreses privades del sector sanitari.

Avui l’hospital està, un cop més, en fallida econòmica i pot arribar a haver de demanar concurs de creditors.

6. l’Institut d’Alta fallida econòmica

-El cas de l’ Institut d’Alta Tecnologia (IAT) i el CRC, amb un patronat del qual formen part tres grans centres hospitalaris de Barcelona (Clínic, Vall Hebron i Mar) sota la presidència de Joan Rodés del Clínic, dóna la gestió de l’Institut a l’empresa privada CRC que amb mala gestió i sous espectaculars porta a la fallida econòmica al Institut al 2012

7. Alguns mals professionals també son corruptes

-Les retallades, les llistes d’espera, les derivacions a centres privats  i la utilització privada de la cosa pública. Aquí cal esmentar també a uns quants mals professionals, corruptes, que aprofitant les retallades, l’augment de llistes d’espera, el deteriorament del sistema públic de salut i sobre tot aprofitant-se de la por, el dolor  i la incapacitat de molts pacients, pacients  que poden pagar, els deriven o be a la seva consulta privada o al mateix centre hospitalari (sobre tot per procediments de cirurgia) “per la tarda”. És el cas assajat de fa temps per Barnaclínic, intentat a l’Hospital de Sant Pau i d’altres, establert a la Mútua de Terrassa (i d’altres també) per donar de menjar a la sanitat privada i a aquest professionals mancats de tota ètica, això també és corrupció i han de pagar per haver-ho fet.

Una altra  sortida cap a la sanitat privada deguda a la llista d’espera quirúrgica és la derivació des de centres públics (ICS o concertats), cap a centres privats pagant el CatSalut, com els casos denunciats recentment des de l’hospital de Mataró derivacions de pacient per operar a la clínica Plató i al Hospital del Sagrat Cor (de CAPIO) o des de l’hospital Joan XXIII de Tarragona cap a l’hospital de Reus.

Mentrestant als centres públics se’ls hi retallen recursos, es tanquen plantes d’hospitalització i és retalla plantilla, amb la qual cosa perden qualitat i augmenten les llistes.

AMB TOT AIXÒ ARA VEIEM QUE

Alguns dels casos citats estan ja pendents de judici. La corrupció econòmica, de favors o de poder,  sigui saltar-se les lleis, sigui per manca de moral o ètica, per prevaricació política, no ha estat un accident en el Sistema Sanitari Català, La corrupció ha estat propiciada per aquest  Sistema, l’anomenat “model Català” ICS propietat pública, CatSalut concertant a cents de proveïdors sense cap transparència (Fundacions, consorcis, empreses, etc); repartint-se el poder econòmic i polític entre diverses institucions en mans primer de CiU, desprès del tripartit (PSC, ERC, ICV/EUiA); i finalment l’explosió de l’altre tripartit (CIU i ERC): empreses i ajuntaments, primer en el Consorci Hospitalari de Catalunya (CHC) i ara CSCC.

QUÈ ÉS PRIMER, QUÈ ÉS MÉS IMPORTANT: LES LLEIS O ELS VALORS?

Les lleis i la justícia han de reflectir els valors d’una societat. Si una societat perd els seus “valors universals”, —republicans, democràtics, de ciutadania— com ho són la llibertat, la igualtat, la solidaritat, l’equitat, l’ètica, la confiança, la transparència, l’amor… Si això és així, les lleis estaran al servei dels que tenen el poder econòmic i polític. És més, una societat sense aquests valors molt difícilment tindrà unes lleis i una justícia que defensi  la ciutadania.

És per aquest motiu que nosaltres creiem que són més importants els valors que les lleis. Sobre tot ara, perquè quan són descoberts aquests “suposats” casos de corrupció la justícia es torna lenta per als poderosos. Així doncs, mentre s’està pendent de jutjar els implicats que formen part, o tenen amics en el poder, ja s’ha jutjat i condemnat —en sis mesos—  als periodistes de Café amb Llet que van denunciar alguns d’aquests casos.

Els poderosos utilitzen advocats de prestigi i tots els subterfugis que calgui, entre ells el “no hi ha proves suficients”. I pot ser que la justícia digui  que en tot cas els fets només son una manca de gestió acurada (de diners públics) o que només és una falta ètica, etc.

Nosaltres diem que la irresponsabilitat ètica, moral o política  i l’opacitat en la gestió dels diners públics, és tan greu en una societat democràtica, i tan delictiu, que haurien  d’estar contemplades per les lleis, així els corruptes serien doncs també culpables penalment i haurien de ser condemnats a complir les penes que la societat els imposés.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Pel dret a la salut

Plataforma ciutadana

Punts de Vista

Blog d'àngelsmcastells, dona, d'esquerres, economista i moltes coses més...

Dempeus per la salut pública

en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d' equitat garantida.

%d bloggers like this: