La lluita contra les retallades sanitàries del Partit Popular i els seus “col·laboradors” és de vida o mort

El Foro Social Canario por la Salud y la Sanidad Pública ha fet un comunicat de premsa que reproduïm

EL Reial decret Llei 16/2012 del Govern del Partit Popular ha suposat l’aplicació d’una veritable contrareforma sanitària que s’estableix sobre la base de 5 aspectes: 1) reculada del model sanitari universal cap al model basat en l’assegurament, 2) exclusió dels immigrants irregulars i col·lectius vulnerables, 3) canvi de la cartera de serveis, 4) copagaments i 5) canvis en la política del medicament.

Recentment hem detallat diverses qüestions sobre l’apartat dels copagaments, en altres aspectes de les retallades sanitàries, en els quals es mostra de manera palesa la “col·laboració” per acció del Govern de Canàries que ja de la mà de Rivero i Soria s’havia avançat a les retallades de Rajoy, cal citar la retirada pel Servei Canari de Salut, durant l’últim semestre de 2012, gens menys que de 48.652 targetes sanitàries als seus titulars, a més de l’escandalosa regulació per a l’accés als serveis sanitaris de Canàries per part dels immigrants irregulars que solament han pogut emplenar 42 d’ell@s. A més cal assenyalar, quant a les seves prestacions, que no es contempla el seu dret a la prestació farmacèutica, havent d’abonar el 100% del preu, i tampoc uns altres, continguts tant en la cartera comuna com en la suplementària de prestacions sanitàries.

Una altra retallada ha estat la llista de 417 medicaments que van quedar exclosos de la prestació farmacèutica en el sistema sanitari públic. Quant a la cartera de serveis, l’últim és la discriminació basada en el tipus de relació de parella per a l’accés a la reproducció assistida en els centres públics, vulnerant el dret a la no discriminació garantit per la Llei General de Sanitat i la pròpia Constitució.

Amb tot això s’han començat a notar els efectes en els indicadors de salut de la població. En 2012 la mortalitat va augmentar en l’Estat espanyol un 4,6% el que és el primer indici de la repercussió de la crisi i les retallades en sanitat sobre la salut de les persones. Segons les dades de l’INE en 2012 van morir a Espanya 405.615 persones, un 4,6% més que en 2011. I això amb una població que disminueix per la tornada dels immigrants i l’augment de l’emigració dels espanyols. L’esperança de vida s’ha reduït en dues desenes en el total de la població (de 82,3 a 82,1), sent aquesta reducció sobretot a costa de la disminució en les dones.

Les anàlisis de les sèries de dades dels últims anys llançaven un increment de la mortalitat per 2012 d’un 2% més de l’esperada sense les retallades. L’increment del 4,6% és alarmant i l’única explicació ben recolzada pel coneixement científic se situa en el dèficit de protecció social derivat de les retallades en despesa social.

Sembla clar que estem davant els primers resultats d’una política de retallades que afecten a tota la població (pobresa, desocupació, malnutrició, etc) i els efectes de la qual no poden ser pal·liats per un sistema sanitari que ha sofert un procés d’empobriment (baixada de pressupostos i menys recursos), de privatització, i de l’establiment de copagaments que impedeixen l’accés de la ciutadania a uns recursos sanitaris que necessiten.

Una gran part dels efectes del dèficit de protecció social es manifesta a mitjà i llarg termini pel que podem albirar que les retallades d’avui mantindran la seva acció letal durant anys. El coneixement científic recolza aquestes evidències i com en altres esferes, també en l’activitat política, s’ha de respondre per les conseqüències dels actes.

És evident que “les retallades maten”, maten els governs central i canari amb les seves polítiques que atempten contra la salut de la població i haurà de ser aquesta la que, en legítima defensa, els planti cara i els faci caure.

Canàries a 23 de juliol de 2013

Fòrum Social Canari per la Salut i la Sanitat Pública

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Pel dret a la salut

Plataforma ciutadana

Punts de Vista

Blog d'àngelsmcastells, dona, d'esquerres, economista i moltes coses més...

Dempeus per la salut pública

en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d' equitat garantida.

%d bloggers like this: