Clínic un pas més en el camí de la privatització

La FAVB ha emès un comunicat sobre la situació de l’Hospital Clínic que reproduïm a sota.

El Govern de la Generalitat ha decidit rebaixar el pressupost de l’Hospital Clínic del 2013 en 17,5 milions d’euros. Això suposa el tancament de més de 70 llits, l’activitat de quiròfans i l’acomiadament de personal. Aquests diners aniran a parar a l’entitat que gestiona l’Hospital del Sagrat Cor, on s’enviaran els malalts de “baixa complexitat” que fins ara s’atenien al Clínic.

Aquesta empresa és IDC Salut, abans Capio, entitat privada amb ànim de lucre, en realitat el fons de capital risc CVC Capital Partners, que casualment i coincidint amb les retallades dels centres públics dels últims anys, ha experimentat un gran increment d’activitat contractada amb diners públics.

Aquesta mesura afecta una gran part de la població de Barcelona, en concret unes 547.573 persones que estan assignades a l’Àrea Integral de Salut Barcelona Esquerra, i també a la població de Catalunya que té l’Hospital Clínic de Barcelona com un referent sanitari públic de prestigi. Una vegada més es prenen decisions sense cap explicació ni justificació, sense debat públic i sense informar els afectats.

Fa temps que sabem que s’està duent a terme un procés privatitzador dels serveis sanitaris i dels serveis públics en general. Procés que fins ara es portava a terme de forma encoberta i opaca amb l’argument de desenvolupar un model diferent propi, el famós “model sanitari català”, que cada vegada s’assembla més al model privatitzador madrileny i de la resta de l’Estat.

Considerem que no s’han de destinar diners públics a entitats privades amb ànim de lucre que actuen per obtenir beneficis i que no garanteixen una assistència de qualitat, ja que a la part que s’ha de destinar a assistència se li resten els guanys empresarials. Volem participar i que ens consultin abans de prendre decisions que ens afecten: també en aquest tema volem tenir el dret a decidir!

La Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona considera que aquesta decisió perjudica greument gran part de la població de Barcelona i va en contra del sistema sanitari públic, universal i de qualitat que defensem.

Per tot això, fem una crida a totes les entitats i persones a defensar el sistema sanitari públic, a lluitar conjuntament per tal de revertir totes les mesures privatitzadores i a exercir una oposició activa, negant-nos a ser atesos en entitats privades.

Barcelona, 18 de setembre de 2013

Anuncis

One thought on “Clínic un pas més en el camí de la privatització

 1. AF 22 Setembre 2013 a les 16:28 Reply

  No vol dir que hi estigui ni a favor ni en contra eh, però no hem d’oblidar que el Clínic és un hospital privat. Privat d’origen i de fet. Des de sempre. Què fa la Generalitat? Concertar x número de places/pacients/temps d’assistència. Pagar un pack. Poden passar dos coses: o que al Clínic no li convingui més el client, o que al client (la Generalitat) no li convingui més el subministrador de serveis.

  Com que hi ha aquest concert, la gent creu que el Clínic és públic, però res més lluny de la realitat.

  Personalment, canviar de subministrador per als casos on el malalt et pot ser atès igualment amb bona qualitat pel seu grau de complicació i així estalviar uns diners, com és el cas del Sagrat Cor, on els metges no són menys bons o dolents que en una altra banda, sinó que no hi ha tanta concentració de serveis ni maquinària, i per tant no cal amortitzar tant cost, ho trobo una decisió més que raonable.

  D’alta banda, en aquest article, on es volen negar a ser atesos en entitats privades, em penso que reflexionen poc sobre una qüestió econòmica: què li surt més barat al contribuent, sense perdre-hi qualitat? negar-se a trepitjar un subministrador de serveis només perquè és el Papus, i construir amb els diners de tots, un hospital de bell nou, amb tot el que cal comprar i amortitzar, cosa a la que es trigarà anys i panys, i pagarem trinco trinco, i si surt malament, ens confitarem; o bé contractar una infraestructura que ja existeix, que només et costa el “lloguer”, i que a sobre tens la possibilitat d’ajustar, canviant de subministrador quan es pot i convé?

  Evidentment la segona opció és molt més racional, molt més. Més barata, més flexible, amb la mateixa qualitat.

  No ens flipem, siusplau, que val pasta, i llavors no n’hi ha pel que realment cal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Pel dret a la salut

Plataforma ciutadana

Punts de Vista

Blog d'àngelsmcastells, dona, d'esquerres, economista i moltes coses més...

Dempeus per la salut pública

en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d' equitat garantida.

%d bloggers like this: