Els intents de privatització de l’Hospital Clínic i les mesures per afavorir la sanitat privada, dos camins que al final conflueixen

La Plataforma pel Dret a la Salut hem tingut accés a informes inèdits sobre la relació del Clínic amb Capio. L’article que publiquem és fruit de la Col·laboració amb el Grup de Polítiques de Salut del Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS. Junts publiquem aquest artícle.

CLINICIMG_8920.1

Aquesta imatge i les següents són de la concentració del Clínic de passat dia 10 d’octubre

Els camins del desmantellament de la sanitat pública i la seva privatització a Catalunya son llargs i múltiples, a diferencia de Madrid que s’ha donat d’una manera aguda. Així, darrerament, veiem diverses dreceres: unes amb l’excusa de l’augment de les llistes d’espera en la pública, degut a les retallades, i d’altres simplement amb el “mantra” que no hi ha cèntims per la sanitat. Es disminueixen cada any els pressupostos dels centres públics. Es tanquen plantes dels hospitals i serveis als Centres de Primària. Es retallen ingressos del personal. Es proposen copagaments… però com que els pacients són els mateixos, es donen recursos i nous concerts amb centres privats perquè atenguin aquests pacients.

IMG_8926.1
LES DERIVACIONS A LA SANITAT PRIVADA

En aquest camí hem vist com es deriven pacients de l’hospital de Mataró a centres privats com la Clínica Plató i el Sagrat Cort (al 2012 varen ser derivats des de Mataró 165 pacients i el 2013 seran 240, segons el País, 18 de maig 2013), també els intents fallits, de moment, de tancar activitat a l’hospital de Viladecans (de l’ICS) i enviar pacients a l’hospital de Sant Boi (privat i més car). Igual en d’altres centres: Sant Pau al Dos de Maig, Tarragona a Reus i darrerament del Clínic al Sagrat Cor (privat multinacional ara de IDC Salut SL i fins fa poc CAPIO Sanitat SL).

Per altre banda, a l’hospital Clínic ja fa anys que l’administració –de Salut i del propi Clínic– amb l’excusa de millorar la gestió i l’eficiència –com si aquesta millora no l’hagués pogut fer la Generalitat directament quan ha estat gestionant des de fa anys l’hospital–, té la intenció, diuen, de privatitzar “la gestió” donant-la d’entrada a professionals de la salut. Sembla un experiment amb gasosa, però molts pensem que és un primer pas per possibilitar jurídicament l’entrada d’altre capital privat. Sobre aquest tema darrerament ha sortit la resolució del Parlament de Catalunya de “instar” al govern a no seguir aquest camí i declarar l’hospital com a “ens” públic de la Generalitat (i la universitat).

EL CAS DEL CLÍNIC

Però els camins segueixen confluint i ens assabentem al setembre del 2013 que la direcció del Hospital Clínic presenta (altre vegada) unes mesures de reordenació d’activitat i d’eficiència 2013, amb impacte econòmic, en activitat i en personal.

Anuncia la disminució d’ingressos del CatSalut per dos motius: la retallada del 4,6% de les tarifes del concert que representen 14 milions d’euros menys que l’any 2012 i l’inici del Pla de Reordenació Assistencial Territorial (RAT) 2013-2015, amb un impacte en la reducció de l’activitat d’un 1% que representen 3,5 milions menys d’euros, en total una retallada de 17,5 milions.

Atenció amb aquest RAT! És la mateixa que pretenia tancar serveis de l’hospital de Viladecans i portar els pacients a Sant Boi, possiblement l’anirem veient en d’altres territoris i centres.

CONSEQÜÈNCIES DE LA RAT

Què farà l’hospital per reduir les despeses d’aquests 17,5 milions? (Salut ordena al Clínic cedir part de la seva activitat a un hospital privat. El País 13 de setembre de 2013).

Doncs tancarà 74 llits (el 10,5% dels seus llits), un 9% menys de taules quirúrgiques i una repercussió en personal d’aproximadament unes 45 infermeres, 20 metges i 10 administratius menys (amb jubilacions anticipades i d’altres mesures).

I que farem amb els pacients que no es puguin tractar al Clínic degut a aquestes retallades? Doncs donar aquests cèntims que ens estalviem del Clínic a la sanitat privada, a l’hospital del Sagrat Cor.

LA LLARGA OMBRA DE CAPIO

I quina privada! Una de les primeres empreses multinacionals sanitàries privada d’Espanya, IDC salut SL (fins fa poc es deia Capio Sanitat SL, segons el Boletín del Registro Mercantil de Madrid n.99 del 29/5/2013). Aquesta multinacional té 6 hospitals a Madrid i 3 a Catalunya (Sagrat Cor, General de Catalunya i Hospital de Sabadell (Clínica Vallès abans de l’Aliança com el Sagrat Cor).

Capio va facturar a Espanya al 2011 (Los gigantes de la sanidad privada. El País, 6 de gener de 2013) 673 milions d’euros dels quals uns 500 (el 75%) van ser dels pressupostos públics.

Recentment sabem que aquesta “relació” del hospital Clínic amb l’empresa privada Capio ja ve de lluny (els camins son llargs). Així el 28 de maig de 2009 (ja fa 4 anys) l’hospital Clínic i Capio Hospital General de Catalunya (a Sant Cugat) signen un Conveni marc de col·laboració i aliança estratègica, amb els objectius de Desenvolupar projectes per aconseguir excel·lència en l’atenció mèdica i estudiar formes de col·laboració que permetin sota un projecte assistencial millorar la eficiència i facilitar l’accessibilitat de certes patologies. Aquestes paraules, com la resta d’aquest primer conveni, en principi son tan generals que no es comprometen a res en concret. Va ser signat per J.M. Piqué, director general de l’H. Clínic i Xavier Mate, director general Capio Catalunya.

Successivament es van signant altres addendums a aquest conveni marc que ja van concretant les coses: el 20 de novembre de 2009 es defineixen els termes de col·laboració en programes de patologia digestiva. L’1 de gener de 2011 es signen accions específiques en patologia cardiològica, pel qual ja hi ha contraprestacions econòmiques. L’1 d’octubre de 2011 per: Aportació d’un especialista en hemodinàmica cardíaca. Prestació d’activitat d’hospitalització de dissabtes (guàrdia de cardiòleg. Prestació de serveis de cirurgia cardíaca (per intervencions al HGC de pacients en llista d’espera del HCB) i prestació de serveis de consultoria. Amb més contraprestacions econòmiques.

Qui surt beneficiat d’aquests convenis? Evidentment Capio que guanya patologia de complexitat amb l’ajuda del Clínic. Com si l’Hospital Clínic no pogués assumir en les seves instal·lacions aquestes patologies i i hagués de derivar el pacients a Sant Cugat. ¿No serà que Capio (avui IDC salut SL) vol ser un dels futurs capitals privats del Hospital Clínic (la joia de la corona, catalana)?

I ara trobem la confluència de camins: els pacients “retallats” de l’hospital serviran per donar més recursos públics (concert del Sagrat Cor amb CatSalut augmentat per sobre dels 32.764.029 euros que tenia concertats al 2011, que es la darrera dada de la que disposem). Es retalla de la sanitat pública per donar els recursos a la sanitat privada. Es vol fer negoci amb la salut per contes de respectar i enfortir el sistema públic per garantir el dret ciutadà de protecció de la salut i sanitat universal per tothom i de qualitat.

Grup de Polítiques de Salut del Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS) i Plataforma Pel Dret a la Salut (PDS) 14 d’octubre de 1013

CLINICIMG_8928.1

Anuncis

One thought on “Els intents de privatització de l’Hospital Clínic i les mesures per afavorir la sanitat privada, dos camins que al final conflueixen

  1. […] por el Grupo de Políticas de Salud del Centro de Análisis y Programas Sanitarios (CAPS) y Plataforma Por el Derecho a la Salud ( PDS), y también está publicado en esta […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Pel dret a la salut

Plataforma ciutadana

Punts de Vista

Blog d'àngelsmcastells, dona, d'esquerres, economista i moltes coses més...

Dempeus per la salut pública

en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d' equitat garantida.

%d bloggers like this: