DESOBEDIÈNCIA, DESCENTRALITZACIÓ I COORDINACIÓ

Trobada de col·lectius en defensa dels Drets a la Salut del 9 de novembre de 2013 a la Sedeta

Desobediència cívica davant de lleis injustes i pràctiques inhumanes. No és possible que el principal focus d’atenció sanitari sigui tenir o no tenir targeta, tenir o no tenir tots els requisits reglamentaris, tenir o no tenir tots els papers en regla. La salut és un dret universal. 

 Descentralització perquè el moviment en defensa de la salut és ampli i plural, en el territori i en les formes de treballar.

 Coordinació perquè la pluralitat i la descentralització, no ens pot abocar a la dispersió i a la soledat dels diversos col·lectius davant reivindicacions de caràcter global i local. Preparació d’acció col·lectiva i descentralitzada per febrer o març.

CONTRA EUROPERMEDICAMENT

Feu clic a la imatge del vídeo si voleu veure un exemple de resistència i desobediència a pagar l’euro impulsat per FAVB, Sap Muntanya i PDS durant la campanya del 2012

 La reunió va començar a les 10.30 del matí al Centre Cívic de la Sedeta. Prèviament Sicom va filmar les opinions de diversos col·lectius i persones, properament les publicarem. Així mateix trobareu el material rebut prèviament a la trobada aquí

La Trobada va tenir tres fases, en la primera una quarantena d’intervencions van explicar les seves experiències i què s’està fent en tot el territori de casa nostra. Les diverses exposicions van palesar la necessitat de trobades com aquesta per trencar l’aïllament dels col·lectius i anar totes a una perquè juntes podem. No és la millor forma de treballar, per exemple, que diverses comissions i plataformes recullin signatures de forma dispersa i tampoc que no hi hagi relació entre col·lectius i comissions.

En la segona fase la FAVB va exposar la informació que és tenia sobre les accions dels dies 24 de novembre i 4 desembre. Es va anunciar que la PDS hi anirà,  qui vulgui venir ens trobarem (amb roba blanca) davant de “la Pedrera”. A continuació es va fer un petit descans.

En la represa es van presentar tres propostes de treball, totes elles complementàries i no excloents entre si.

 SICOM

Vegeu proposta escrita aquí

Va exposar que davant de les preguntes de la ciutadania sobre què fer cal emparar i resoldre problemes concrets de la ciutadania: a tots aquelles persones que estan excloses del dret universal a la salut, les que no tenen targeta sanitària, les que es veuen sotmeses a llistes d’espera abusives.

A continuació caracteritzà diverses fases del moviment: incidència i resistència. Ara cal passar a la fases de DESOBEDIÈNCIA respecte a accions i actuacions injustes.

Va citar que ells proposaven 13 + 2 accions, que no calia prendre-les de forma exacta sinó com provocació, que cal recollir l’esperit per concretar-les i coordinar-les.

Va proposar l’acció directa per emparar als usuaris i usuàries no admeses al sistema, no sortir dels centres sense ser atesos, suport i acompanyament a les persones, creació de iaio-metges.

Va dir que calia superar el bloqueig dels mitjans de comunicació i que les accions rellevants no es poden ignorar.

Cal endevinar el futur que ens espera, i que és preocupant la idea que pot quallar a NNUU de canviar “dret a la salut” per “accés a la salut”.

 DEMPEUS

Vegeu proposta escrita aquí

Va dir que és temps d’accions. Que són importants la ciutadania i els determinants socials que acaben sent fonamentals per la salut.

Que recollint la lluita per la IPP (Iniciativa penal popular) ara cal exercir el Dret de Petició que emparat per la legislació permet a tota la ciutadania demanar i recollir informació. Sobre això va posar exemples i va dir que el dret de petició a funcionat: obliga a l’administració a contestar.

Va demanar que hi hagués un panell de notícies i agenda de totes les actuacions previstes pels diversos col·lectius, treballar amb gabinets d’advocats, tenir imatge pròpia amb samarreta, pins, adhesius…

Comissions de treball des de la confluència de grups.

Va acabar dient que estem legitimats per a fer desobediència.

 PDS (Plataforma pel Dret a la salut)

Va manifestar que recollien la proposta de SICOM i DEMPEUS.

Que tot no ho resoldrem avui i que cal recollir totes les experiències que s’havien manifestat. Necessitat de coordinar  l’entrega unitària de firmes. Cal que puguem treballar de forma estratègica.

Complementàriament a les accions descentralitzades va plantejar un dia de concentracions simultànies a tots els centres de salut públics de Catalunya (hospitals, cap’s). A partir d’una hora determinada totes les concentracions, una darrera l’altra fan esclatar un coet que visibilitza una cadena virtual pel territori. L’acció és l’acció en si mateixa i tota la preparació que comporta: durant uns mesos cens de centres i col·lectius disposats a participar, relacions per coordinar l’acció, pluja d’idees per millorar-la o complementar-la. Treball pel territori, poble a poble, barri a barri, extensió i creixement en bola de neu. Difusió entre la ciutadania i posteriorment treball mediàtic de l’acció i del conjunt de propostes i denuncies. No és una proposta tancada sinó a treballar pels diferents col·lectius.

 Debat

 A continuació es va entrar en un debat i es va discutir amb passió. Podríem dir que ens va faltar mitja hora de temps per acabar d’arrodonir la Trobada però tot i així no va haver-hi propostes que es quedessin fora, el moderador les va acceptar totes perquè no eren contradictòries i anaven en la línia dels titulars del post del blog que esteu llegint. Malgrat aixó es va votar perquè no quedés cap dubte. No va haver-hi cap vot negatiu amb tan sols alguna abstenció.

 Algunes intervencions van fer referència a que cal superar la síndrome de “gallo de cada gallinero”, que cal una campanya entre els professionals de la salut tot i que també és cert que compleixen dignament la seva tasca i són alhora víctimes de les retallades. Que la guerra de guerrilles a que ens volen portar ha de ser coordinada, potent i pacífica, que cal comptar amb la majoria de la població. Que la lluita en les vagues d’escombreries són un exemple del que pot la unitat d’acció. Necessitem trencar el bloqueig mediàtic.

 També es va parlar i aprovar la necessitat de fer campanya contra la intimidació dels cartells dels centres de salut que adverteixen que no es farà cap tràmit administratiu sense la targeta sanitària. La necessitat de rebre informació sobre les llistes d’espera i desatencions sanitàries. Palesar que estem en alarma de salut i que cal telèfons de socors per rebre les queixes sobre discriminacions als caps i centres de salut. Que cal fer acompanyaments sanitaris a la població discriminada:

 – “No marxis sense hora, hi tens tot el dret!”

-: “Cap persona sense atenció sanitària!”

–  “Sí que hi ha llits: estan tancats”

–  “Que la llista d’espera no trenqui la teva vida”

–  “No a les privatitzacions! Privatitzen per enriquir-se!”

 Fer entrega conjunta dels diversos milers de signatures que es tenen.

 Rebuig el desenvolupament i final de la Comissió d’investigació de la sanitat. Petició de dimissió de Boi Ruiz (amb intervencions de que el que cal és canviar aquest govern).

 És a dir tot un conjunt d’intervencions que en forma de diverses línies paral·leles anaven totes en la mateixa direcció i sentit.

 També es va donar informació preocupant: sembla que s’instal·laran comptadors digitals per mesurar la despesa elèctrica que són l’equivalent a 40 routers. Recordem que hi ha afirmacions que això pot ser una de les causes de foment de diversos càncers. La CONFAV demana ajuda a les comunitats de veïns i veïnes per tal de poder mesurar i comptar les emissions.

 Tot això no és suficient aprovar-ho, cal que fem el que diem i per tant en els propers dies diversos grups de treball intentaran donar forma concreta a les propostes. Estigueu totes i tots amatents als propers correus d’aquests dies

 COL·LECTIUS PRESENTS

Podreu trobar moltes de les seves aportacions per escrit aquí

– Plataforma pel dret a la Salut (PDS)

– Comissió de sanitat de la FAVB.

– CONFAVC

-Dempeus

– FOCAP.

– Amnistia Internacional.

-ATTAC

-GREDS

-Marea Blanca de Lleida

-Plataforma en defensa de l’ Hospital de Viladecans

-Plataforma def. Sanitat Pública del Baix Vallès

-AVV Argentona i Plataforma en defensa de la Sanitat Pública del Maresme

– FAV L’ Hospitalet

– Plataforma en defensa de la Sanitat Pública de Terrassa

-Plataforma def. Sanitat Pública Cerdanyola.

–  AVV Montcada

– Caldes en lluita.

– Moviment en contra del tancament del CAP de Castellbisbal

-PASUCAT.

– Grup en contra del tancament del  CAP Guineueta

– AVV Sant Adrià de Besos. CAP Dr. Barraquer

– Can Ruti diu Prou.

– Xarxa de Dones per la Salut. I associació de llevadores.

– Sindicat CATAC CTS.

– Sectorial de sanitat del Procés Constituent.

–  EUiA

-CUP de Reus

-SICOM

– GTDSP 15 M

– UGT.

–  AVV Trinitat Vella

– Associació Facultatius P. Claret.

– Coordinadora Laboral de Centres Sanitaris

– CCOO Federació Sanitat

.-Asociación defensor del paciente. Servicios Jurídicos

– Espai de Coordinació de SAP Muntanya

– Comissió de Sanitat Poble Nou.

-AVV del Poblenou

– Associació Catalana en Defensa de la Sanitat Pública.

– Comissió de Salut PSC.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Pel dret a la salut

Plataforma ciutadana

Punts de Vista

Blog d'àngelsmcastells, dona, d'esquerres, economista i moltes coses més...

Dempeus per la salut pública

en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d' equitat garantida.

%d bloggers like this: