Carta a Boi Ruiz de les Associacions de Veïns de Rocafonda – L’Esperança – Ciutat Jardí i de la del Palau, de Mataró

Les entitats veïnals de Matarò estan mobilitzades en la defensa del seu Centre d’Atenció Primària. Teniu aquí sota els motius que han fet que aquesta setmana iniciessin accions per tal de que les seves demandes siguin escoltades. La PDS ens solidaritzem amb la seva lluta i publiquem la carta adreçada al Conseller de Salut.

 

Senyor,

 Com a presidentes de les Associacions de Veïns de Rocafonda – L’Esperança – Ciutat Jardí i de la del Palau, de Mataró, en nom de les dues juntes, de molts veïns i veïnes del nostres barris, reunides en diverses assemblees, de participació nombrosa,  que hem celebrat per tractar aquest tema, comptant també amb el suport de la Federació d’Associacions de Veïns de Mataró, de la Coordinadora de Federacions d’Associacions de Veïns de Catalunya i de la Coordinadora en defensa de la Sanitat Pública Mataró-Maresme, ens  veiem en la necessitat d’exposar-li uns fets i de fer-li una demanada.

 EXPOSICIÓ  DE  FETS I   ARGUMENTACIÓ:

 1.- El nostre barri té un CAP de Salut, anomenat  CAP DE ROCAFONDA – PALAU, que, des de fa anys, gaudeix de la plena satisfacció de totes les persones del barri que s’hi adrecen per tenir cura de la seva salut o per guarir les seves malalties.

 2.- Els barris de Rocafonda i El Palau, amb més de 18.000 habitants, a més de les zones rurals properes de Les Cinc Sènies, Can Bruguera, Mata i Vallveric, són barris molt complexos, que han sofert un gran canvi de la seva població en molt poc temps, factor que comporta una gran dificultat de sedimentació social i un risc de guetització.  Estan formats principalment per  persones molt senzilles, de migrats recursos econòmics, que no tenen cap servei sanitari privat, amb unes característiques pròpies des del punt de vista mèdic, que podríem explicar de la següent manera:

 Hi ha, a més dels pacients habituals com els de qualsevol CAP del país,  almenys tres grups de persones que, per la seva pobresa i problemàtiques ratllen l’exclusió social:

    A.-   Moltes persones d’edat avançada i de salut delicada, que requereixen una atenció continuada degut a les seves malalties cròniques, sovint greus o invalidants, preses pel seu treball al ram tèxtil, a la construcció o al camp. Necessiten metges de família que les coneguin bé i que gaudeixin de la seva confiança.

 B.- Tant Rocafonda com El Palau són barris amb una fortíssima immigració extracomunitària, feta de famílies amb molts infants i dones en situacions de risc,  que tenen un gran  desconeixement de les mesures d’higiene i salut de la societat europea a la qual han vingut a viure i que precisen una atenció mèdica força específica.

 C.- Alhora, hi ha molta població jove i no tan jove en risc sever d’exclusió, causada per l’atur juvenil i la manca d’expectatives, factors que deriven sovint en addiccions diverses i malalties tipus VIH.

 3.- La línia de treball de l’equip professional d’aquest CAP s’ha distingit sempre per la seva vocació mèdica de millora d’aquesta realitat tan complexa, per la una dedicació que va més enllà dels seus horaris de treball i per la seva valoració de la medecina preventiva i comunitària, fets que han portat a una estreta i positiva col·laboració entre el CAP i les Associacions de Veïns que representem, amb múltiples activitats conjuntes, com xerrades de salut, cursets, anàlisi de problemàtiques sociosanitàries, etc…

 4.- Però d’uns anys ençà, aquest CAP ha sofert diverses reduccions i problemes com els que esmentem a continuació, recollits per les nostres AV en assemblees diverses i converses amb pacients del nostre CAP.

 A.-   Fa uns anys es va reduir la seva plantilla de metges.

 B.-  L’any passat es varen reduir dues places d’infermeria, malgrat q ue les infermeres en aquests tipus de CAP fan una tasca imprescindible de seguiment de malalties cròniques, de tracte de proximitat, de pedagogia mèdica  i de suport als metges.

 C.- Durant el 2013 s’elimina la figura de la mediadora intercultural marroquina, malgrat les nostres demandes, factor que fa les visites amb persones nouvingudes molt més llargues i més insegures des del punt de vista de la comprensió idiomàtica.

 D.- Hi hagué l’intent de treure les urgències de cap de setmana, decisió que s’ha endarrerit, per ara, gràcies a  les demandes de les nostres AV.

 E.- La zona rural, àmplia i dispersa, atesa pel nostre CAP, també demana més temps i recursos.

F.-  Avui observem que diversos metges del CAP no hi fan la jornada completa i això porta a no saber quin metge ens atendrà en la nostra visita, ja que segons els dies hi ha un metge o un altre, provocant inseguretat en els usuaris.

 Tots aquests factors han portat, entre altres factors negatius, a un endarreriment en la data de les visites mèdiques, plenament comprovat per nosaltres; ara en molts casos es donen per a 15 dies o tres setmanes… fet inacceptable en un centre d’atenció primària on la rapidesa de la consulta pot evitar malalties més greus, despeses innecessàries o ingressos hospitalaris.

 5.- I a més, ara hem sabut que les doctores REGINA ROMEU (19 anys al CAP)  I  MARIA JOSÉ MERINO (8 anys al CAP), a partir del dia 15 de gener,  seran desplaçades per motius administratius, TOT I QUE SÓN DUES DOCTORES PUNTALS EN AQUEST EQUIP I MAGNÍFIQUES METGESSES, ESTIMADES PER TOTHOM, QUE DESITGEN, COM ELS SEUS PACIENTS, ROMANDRE EN AQUEST CAP, tot i les seves dificultats, en retornar a les seves places els doctors Montero i Villanueva i aquest és un fet que des de les dues AV no acceptarem, perquè seria un perjudici  per als seus pacients i per a la cohesió social i la qualitat sanitària del barri.

DEMANDA:

 PER TOT EL QUE HEM EXPOSAT DEMANEM QUE NO SIGUIN DESPLAÇADES LES ESMENTADES DOCTORES I QUE A LA PLANTILLA DEL NOSTRE CAP HI TINGUIN CABUDA, AMB LES MODIFICACIONS O MILLORES QUE CALGUIN, ELS QUATRE METGES ESMENTATS.

Demanem també que tota la plantilla de metges i infermeria faci la jornada completa i que respongui al nombre professionals que hi ha adjudicats, ja que hem observat  que no tots els dies hi ha tota la plantilla.

Esperant una resposta ràpida i satisfactòria a la nostra demanda, ja que entenem que, per tot el que hem explicat, no només està plenament justificada, sinó també que el nombre de metges que necessitem ha de ser superior al que tenim, romanem a la seva disposició per tractar el tema, en una trobada que ens agradaria molt poder fer ben aviat, amb un representant de la Conselleria o de l’ Institut Català de la Salut, segons correspongui.

El saludem ben cordialment,

Elena Díaz                                                                                    Aurora Gironès

Presidenta de l’AV de Rocafonda                                                    Presidenta de l’AV del Palau

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Pel dret a la salut

Plataforma ciutadana

Punts de Vista

Blog d'àngelsmcastells, dona, d'esquerres, economista i moltes coses més...

Dempeus per la salut pública

en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d' equitat garantida.

%d bloggers like this: