LES TANCADES ALS CAP COM EL DE MATARÓ I ALTRES ESTAN JUSTIFICADES

Les tancades als centres d’atenció primària i les mobilitzacions als hospitals estan justificades. Fa setmanes que explicavem perquè ens havíem de mobilitzar contra els pressupostos de la Generalitat. (Vegeu l’artícle clicant aquí). D’altra banda en el post anterior us informavem de la carta que el teixit veïnal de Mataró ha adreçat al Conseller de Salut de la Generalitat i que han motivat l’ocupació del CAP de Rocafonda-El Palau.
No són motius banals, ni tampoc situacions conjunturals. Ho estem apreciant aquests dies en els colapses de moltes urgències. Són el fruit d’una determinada concepció respecte a com encarar una crisi que no han creat els que la pateixen. Una crisi que s’acompanya amb una reforma laboral que està portant a centenars de milers de treballadores i treballadors a l’atur. Una reforma que compte amb la complicitat de CiU i PP. Que s’acompanya de messures que reduiran la llibertat d’expressió pública al carrer, d’atemptats contra la salut de les dones.
Avui volem recuperar en la seva totalitat un artícle de l’Antia Castedo on s’explica els retalls pressupostàris que posteriorment influiran en l’estat dels CAP i dels hospitals públics més importants.

Boi Ruiz retalla el pressupost dels CAP el 20% en tres anys
Salut imposa en 2013 el pitjor ajust al ICS des que governa CIU
El Pla de Salut de la Generalitat va prometre en 2011 reforçar l’atenció primària
EL PAIS. ANTÍA CASTEDO Barcelona 26 SEP 2013

El corró de les retallades no para d’atropellar. La pròrroga dels pressupostos de la Generalitat de 2013 no comportarà un alleujament per als castigats vuit hospitals i gairebé 300 centres d’atenció primària gestionats per l’Institut Català de la Salut (ICS), la major empresa pública de Catalunya. La xarxa d’atenció primària pública ha perdut un 20,08% del seu pressupost des de 2010, segons dades aportades pel conseller de Salut, Boi Ruiz, en una resposta parlamentària datada el passat sis de setembre. Les retallades previstes aquest any per al conjunt del ICS són els més durs des de l’inici de les retallades sanitàries.

Evolució del pressupost del ICS

L’Institut Català de la Salut gestiona 8 hospitals i 288 centres d’atenció primària (CAP).
La major empresa pública de Catalunya sofrirà aquest any una retallada de 169 milions d’euros.
La xarxa d’atenció primària perdrà 77,2 milions d’euros respecte a 2012, el 7,3%.
Els hospitals reduiran el seu pressupost en 88 milions.

Les xifres ofertes ara per escrit pel conseller Boi Ruiz en el Parlament difereixen de les incloses en una altra resposta d’estiu de 2012. L’ICS no va saber ahir explicar per què.

L’ICS gestiona 288 centres d’atenció primària (CAP) distribuïts per tot el territori (la majoria de la xarxa, formada per un total de 367 CAP). Són el primer punt d’accés a l’assistència sanitària per al conjunt de la ciutadania. Des de 2010 —any previ a la primera onada de retallades aplicada pel Govern presidit per Artur Mes— la xarxa d’atenció primària ha passat de comptar amb 1.221 milions de pressupost a fer-ho amb 975,8, xifra assignada aquest any pel departament dirigit per Boi Ruiz (un 7,3% menys que en 2012).

Experts i sindicats van criticar ahir aquestes dades. “L’atenció primària és el pilar de la sanitat pública”, va manifestar Joan Benach, expert en salut pública i professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). “És allí on es resolen la major part de problemes de salut de la població”.

La Generalitat es va comprometre en l’elaboració del Pla de Salut 2011-2015 a “reforçar” l’atenció primària i a situar-la com a “eix d’atenció als malalts crònics”. “Però el Departament de Salut ha decidit retallar més a la primària que als hospitals”, va criticar Francesc Duch, del sindicat Metges de Catalunya.
L’ICS, segons les dades ofertes per Boi Ruiz en el Parlament, perdrà en el seu conjunt —sumant els vuit hospitals, els centres d’atenció primària i la seu central— 168 milions d’euros, la qual cosa suposa una reducció del pressupost del 6,33% respecte a 2012. En cadascun dels dos anys anteriors ja havia perdut un 4%. “El conseller va dir que no hi hauria més retallades”, va criticar Duch. “Podria ser que aquest sigui el pitjor any de les retallades”, va afirmar Marina Geli, ex consellera de Salut pel PSC.

L’ICS va voler precisar ahir que aquestes xifres són “previsions del pressupost inicial prorrogat” i que “poden variar a l’alça” fins a finals d’any. “La previsió és que el pressupost augmenti en almenys 28 milions addicionals”, un 1,1% del pressupost total de l’ICS, va dir una portaveu. Els vuit hospitals de l’ens públic —Vall d’Hebron i Bellvitge, a Barcelona; Can Ruti, a Badalona; Viladecans; Josep Trueta, a Girona; Arnau de Vilanova, a Lleida; Joan XXIII, a Tarragona, i Verge de la Cinta, a Tortosa— perdran aquest any 88 milions d’euros (un 5,77%). La retallada no serà uniforme: mentre la retallada en el Trueta, l’hospital de Viladecans i el Vall d’Hebron superarà el 6%, en l’Arnau de Vilanova, Bellvitge i el Verge de la Cinta no aconseguirà el 5%. “És greu i molt preocupant que aquest any es repeteixin les retallades”, va criticar Josep Vendrell, diputat d’ICV.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Pel dret a la salut

Plataforma ciutadana

Punts de Vista

Blog d'àngelsmcastells, dona, d'esquerres, economista i moltes coses més...

Dempeus per la salut pública

en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d' equitat garantida.

%d bloggers like this: