ICV-EUiA abandonen la comissió del Pacte Nacional de Salut

El diputat d’ICV-EUiA Josep Vendrell ha explicat que la proposta de bases del Pacte Nacional de Salut que està impulsant la conselleria “no afronta els principals problemes del sistema sanitari de Catalunya. “És imprescindible donar resposta als greus problemes que ara mateix té el sistema sanitari amb compromisos concrets i no només plantejant qüestions d’orientació del model sanitari”, ha dit el portaveu roig i verd a la Comissió de Salut, al mateix temps que ha afegit que “l’ajust pressupostari d’aquests anys, la disminució de lloc de treball en el sector sanitari, l’augment de les llistes d’espera, els increments dels copagaments, les reduccions de serveis, els processos de reordenació assistencial, la incertesa sobre el futur de l’ICS i la creixent dialització entre l’assistència gratuïta i l’assistència de pagament en els mateixos centres amenacen greument el sistema sanitari públic”. I és que el pressupost de Salut ha tingut “una reducció global del 14,61% en despesa” que implica que la “despesa per habitant se situa una dècada enrere, en 1.095€”.

El portaveu de Salut d’ICV-EUiA també ha explicat que el document tampoc garanteix l’accés universal com a dret fonamental de la ciutadania. “No queda garantit l’accés universal al sistema sanitari de totes les persones que resideixen a Catalunya, amb independència de la seva situació administrativa”, ha verbalitzat Vendrell que ha dit que “no hi pot haver cap col·lectiu amb exclusió sanitària”.

Per a Vendrell, el Pacte “no estableix cap compromís concret per garantir la suficiència i la sostenibilitat del sistema sanitari”. “No hi ha cap compromís per recuperar la despesa en salut i els llocs de treball perduts” ni “mesures fiscals concretes per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari”, ha dit el diputat d’ICV-EUiA que creu que la responsabilitat del Govern “no és la d’establir un mercat regulat amb finançament públic sinó el d’assegurar l’exercici del dret a la salut”.

I és que el diputat roig i verd creu que el document “consolida un model sanitari que va en la línia de definir el CatSalut com una asseguradora que bàsicament compra serveis sanitaris a entitats proveïdores”. Vendrell ha dit que caldria “constituir un Servei Nacional de Salut de Catalunya format per les entitats que siguin declarades mitjà propi de la Generalitat (ICS, empreses filials i les entitats denominades empreses públiques i consorcis) així com l’Agència de Salut Pública de Catalunya amb personalitat jurídica pròpia”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Pel dret a la salut

Plataforma ciutadana

Punts de Vista

Blog d'àngelsmcastells, dona, d'esquerres, economista i moltes coses més...

Dempeus per la salut pública

en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d' equitat garantida.

%d bloggers like this: