Taller sobre les llistes d’espera

El dissabte passat Sap Muntanya amb la col·laboració de la PDS, a la que pertany, van organitzar un taller sobre les llistes d’espera. Consideràvem que era una tasca necessària perquè l’opacitat d’aquestes són un dels elements fonamentals en el camí de la transformació de la sanitat pública en privada. Era també la posada en pràctica de les conclusions de la Trobada del 9 de novembre dels col·lectius de professionals i persones d’usuàries que defensen el  dret a la salut. I era necessari perquè aquests dies hem vist repetir casos frapants i intolerables a Terrassa. Pensem que no són únics. Vegeu el cas publicats en el nostre blog del Justiniano Villarán.  I quina va ser la reacció del Conseller de Salut? Mireu que publicava el diari El País el 8 de maig del 2013:

 “Poc després d’obrir un expedient sancionador contra la Mútua Terrassa, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va llevar ahir en Ràdio 4 tot el ferro al cas del metge que va cobrar gairebé 9.000 euros a un pacient per operar-li en la via privada de l’hospital quan tenia dret a ser intervingut per la sanitat pública. Ruiz va atribuir a un “error administratiu” que la Mútua Terrassa llogués un quiròfan de la seva clínica privada al mateix facultatiu que havia d’atendre al pacient pel públic després de ser derivat des de l’hospital Parc Taulí de Sabadell. El volant “es va extraviar”, segons el conseller.”.

 Però al cas del Villaran destapat per Sicom també hem d’afegir el de la Candida destapat i publicitat per la PDS de Terrasa i com no, per Sicom.

 Aquest taller no serà l’únic i per això cal coordinació a Catalunya. Coordinació i mobilització. Després de dues Cadenes Humanes a l’Hospital de la Vall d’Hebron els nostres companys de Sap Muntanya estan en ple procés d’empoderament, amb reunions periòdiques amb el gerent del centre. Celebrem la bona disposició a rendir comptes dels gestors de l’hospital i celebrem la tasca de control que exerceix  el teixit associatiu de Sant Andreu i Nou Barris. Perquè no som clients, som propietaris i propietàries.

 Vegeu com va viure el taller el nostre company Enric Feliu, un dels organitzadors.

Dues llistes

És aquí? Venim al taller

I així gairebé més de vint cops. El local de l’Associació de Veïns de Sant Andreu Nord-Tramuntana es va quedar sense cadires. Sempre quan es preparà una acció o un taller tens el dubte sobre la capacitat de convocatòria. Els dies que vivim estan farcits de mobilitzacions: manifestacions en defensa del dret a l’avortament, concentracions per Can Vies o actes de solidaritat amb els treballadors de Panrico, Alston o TV3. A la Plataforma pel Dret a la Salut n’estaven segurs de la resposta del SAP Muntanya, el col·lectiu que ens havia insistit per avançar la realització del Taller. Companys de Prosperitat, Verdum, Bon Pastor, Trinitat Nova, Sant Andreu o Guineueta eren presents. La sorpresa va sorgir amb l’assistència d’amics d’Argentona, professionals del Vallès i del Baix Llobregat.

La direcció i preparació del Taller va ser responsabilitat de Pep Martí, membre de la Comissió de Continguts de la PDS i del Centre d’Anàlisis i Programes Sanitaris. foto taller1

Les llistes d’espera són el camí cap a la privatització

 És aquesta la finalitat emmascarada sota la política obscura i retalladora d’una administració sanitària que elabora llistes amb criteris canviants i arbitraris. Mentre es van allargant els temps d’espera, la desesperació dels usuaris augmenta i la seva qualitat de vida empitjora.

A partir de l’experiència prèvia de les campanyes endegades a Tarragona pel Grup de Treball de Defensa de la Sanitat Publica, Can Ruti a Badalona, Hospitalet i darrerament a Terrassa, la PDS pensava que calia desenvolupar una sistemàtica amb  la documentació necessària per a que els col·lectius locals s’organitzessin en la detecció dels problemes reals de les llistes d’espera. No simples números sinó gent concreta, amb nom i cognoms. Només així el grup en una segona fase es dirigeix a la gestió del centre corresponent per a la resolució del problema detectat. És el que ha succeït en la major part dels casos. La victòria rau en la resolució del problema però també en el fet que el ciutadà afectat sap que no està sol. Hi ha un empoderament de caràcter social i alhora es guanya un espai de participació democràtica.

foto taller2

Cal fer notar la nostra presència, cal que se sentin vigilats per la gent

La denuncia pública, com va succeir aquesta setmana darrera a Terrassa, és un mecanisme  de difusió i reforçament de la gent.

Però què passa si no et fan cas? Si no et volen rebre?… I si et reben i t’enganyen? Els gestors a càrrec dels serveis sanitaris, en forces ocasions  són encantadors de serps. En aquest cas és quant s’ha de plantejar accions més  contundents. I si no es resolen els problemes individuals presentats ens quedarà la denúncia i la via judicial

No només es va desenvolupar i perfeccionar el Protocol de Detecció de Pacients amb problemes amb llistes d’espera. Es van proposar des de la ADSP l’exercici del dret de petició conforme a l’article 62 de la CE i la normativa comunitària per anar esglaó per esglaó fins a la Comissió Europea plantejant l’incompliment per part de l’administració catalana dels drets fonamentals.

Treballadors assistents van plantejar la tensió que viuen aquells que s’identifiquen amb els col·lectius que protesten per les llistes d’espera. El poder tracta d’evitar fuites d’informació per tots els mitjans. Però la informació és poder i llibertat. Cal unir totes les lluites dels usuaris cercant la col·laboració dels treballadors i la seva defensa si s’escau .

Per part de Yo si sanidad universal es demana la necessitat de remarcar en el Protocol, expressament, la implementació de referències a les qüestions més punyents avui en dia en la qualitat de vida dels ciutadans: referències a la problemàtica de l’adquisició de medicaments, tant pel tema del copagament com pel desproveïment patit per les farmàcies.

La posada en comú de dades relatives a la Vall d’Hebron foren esfereïdores. Cada dia entren 75 ciutadans en llista d’espera per tractaments de rehabilitació. I només era una xifra entre tot el batibull de dades que es van facilitar i que justificaven plenament la necessitat d’una campanya sobre les llistes d’espera. SAP Muntanya serà el primer col·lectiu a Barcelona ciutat en actuar en base al Protocol redactat, tot esperant que els diferents barris de Barcelona  i altres ciutats  de Catalunya prenguin embranzida.

Quan el temps del taller es va exhaurir disposàvem ja d’una eina imprescindible per a la defensa d’una sanitat publica universal i de qualitat.

Anuncis

One thought on “Taller sobre les llistes d’espera

  1. 15mbcnSalut 11 febrer 2014 a les 09:49 Reply

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Pel dret a la salut

Plataforma ciutadana

Punts de Vista

Blog d'àngelsmcastells, dona, d'esquerres, economista i moltes coses més...

Dempeus per la salut pública

en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d' equitat garantida.

%d bloggers like this: