LLEIDA, CAL ATURAR LA FRAGMENTACIÓ DE L’ICS

AULLEIDAlogo sanitat 

Què és un Consorci? Ho podeu llegir a la Wikipedia: “Un consorci és una associació econòmica en la qual una sèrie d’empreses busquen desenvolupar una activitat conjunta mitjançant la creació d’una nova societat. Generalment es dóna quan en un mercat amb barreres d’entrada diverses empreses decideixen formar una única entitat amb la finalitat d’elevar el seu poder monopolista. També es denomina consorci a l’acord pel qual els accionistes d’empreses independents accedeixen a lliurar el control de les seves accions a canvi de certificats de consorci que els donen dret de participar en els guanys comuns d’aquest consorci.”.

Drets a participar en els guanys comuns, òbviament de caràcter econòmic. Això és el que s’està preparant a Lleida, primera etapa per desmembrar l’ICS a Catalunya. Ho justifiquen dient el de sempre, la major eficàcia de la gestió en mans privades. Donarem servei públic però gestionarem privadament. És la sortida intel·ligent a les preocupacions de la patronal sanitària, perquè com deien els portaveus de la patronal ACES la sanitat pública fa competència a la privada. I tampoc podem oblidar que són precisament alguns consorcis sanitaris els nius d’opacitat i corrupció que ha denunciat Cafèambllet. I que cada any el 10% del pressupost públic de salut acaba en mans privades. 

Avui us portem el que el CAPS (Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris) va publicar el desembre del 2011. Obvieu els detalls concrets i veureu que la música de la fragmentació privatitzadora és la mateixa.
pifarreicapde de bolos senssig p
Trossejament de l’ICS – 10 motius perquè DIGUEM NO

1. Fins l’aprovació de la llei de reforma de l’ICS del 2007 aquesta entitat tenia el problema de la manca d’instruments de gestió que el fessin més eficient:

 • Tenia les limitacions d’un pressupost administratiu
 • La gestió de personal amb criteris funcionarials
 • La manca d’autonomia de gestió territorial, de serveis i dels professionals amb una direcció centralitzada i poca governança democràtica

La llei 8/2007 del Parlament de Catalunya té la vocació i capacitat per arreglar aquest problema però curiosament aquesta llei no s’ha acabat de desenvolupar i ara ens proposen reformar l’ICS com empresa pública i dividir-lo d’entrada en més de 24 empreses. [A dia d’avui són més prudents i comencen per Lleida]

2. El trossejament de l’ICS, reivindicació històrica de la patronal privada del sector sanitari, serà el principi de desmoronament dels principals valors del nostre sistema sanitari públic 

 • Del seu nivell d’equitat, superior a molts d’altres dels països del nostre entorn
 • La seva qualitat i eficiència, superiors a molts d’altres
 • El model de Sistema Nacional de Salut integral molt superior en resultats de salut i en valors a un model d’asseguraments.
 • El seu caràcter públic i no fent de la salut i la malaltia un negoci

3. El trossejament és contrari als principis d’integració i integralitat prioritaris segons la Llei General de Sanitat, la Llei d’Ordenació Sanitària de Catalunya i les evidències científiques, per a una política de millora de la salut de les persones.

4. Les mentires que s’escriuen o diuen ens reafirmen en la NO “bondat” de la operació de trossejament. Primera falsedat: s’escriu1 que l’ICS de la Llei 8/2007 te una rigidesa que dificulta l’adaptació de l’ICS. Per aquest motiu es diu que s’està canviant al Parlament la Llei 8/2007. L’experiència del que s’ha fet a l’ICS a partir de la Llei, del que s’havia pogut decidir i no s’ha decidit, demostren la falsedat d’aquesta afirmació.

5. Segona falsedat escrita: l’alta direcció de l’ICS i del Departament ha disposat d’escrits que expliciten que es vol incorporar capital privat amb ànim de lucre en empreses de l’ICS, escrits que s’han emprat per modificar la Llei de l’ICS (mitjançant la llei ómnibus) i, simultàniament, s’han negat aquestes intencions. En paral·lel el Director-gerent ha escrit a tot el personal que amb la “reformulació” sols es vol fer un desplegament de la Llei 8/2007quan ja era al Parlament la proposta de canvi de Llei.

6. El trossejament i el canvi en la Llei de l’ICS per poder-hi fer atenció privada facilitarà un sistema d’assegurament:

a) on es pugui donar tracte preferent a pacients privats

b) des de l’ICS es fomenti un sistema dual: una sanitat pública per la majoria de la població (similar a la antiga beneficència) però amb superior qualitat en els serveis (menys llistes d’espera, confort d’hospitalització, etc.) pels que utilitzin les rendes més altes.

c) És clar que un objectiu real és la introducció no sols de l’ànim de lucre empresarial sinó també l’ànim de lucre en l’acció dels professionals sanitaris. Es vol impulsar un model de professionals amb retribució a risc, inclòs l’econòmic. Risc no en funció de compliment d’objectius sinó en funció del diferencial ingressos-costos.

7. Hi ha evidències de falsedats argumentals quan es diu que els professionals volen autogestió. Investigades les preferències d’autogestió (EBAs) o d’autonomia de gestió, els professionals d’AP de l’ICS han mostrat (2009) molt majoritàriament preferència per l’autonomia de gestió i sols EAP en barris de renda alta preferència per l’autogestió. Nosaltres diem SI a més descentralització i autonomia de gestió en el territori, dels serveis i dels professionals, i NO ha l’autogestió amb personalitat jurídica que permet entrar a la iniciativa privada en el sistema públic.

8. El trossejament empresarial en sanitat és contrari a l’eficiència i a l’estabilitat. Es dona l’argument de que la gran dimensió de l’ICS el fa molt difícil de governar i gestionar. És un criteri contrari a la tendència a la fusió d’empreses, no renyida amb major autonomia de gestió, i a les recomanacions dels seus líders5. En d’altres sectors quan es vol eficiència i estabilitat les empreses es fusionen; en canvi es creen “grups empresarials” quan es vol fer enginyeria financera per pagar menys impostos o per tenir facilitat de desprendre’s de parts del grup.

9. Hi ha evidència de que el minifundisme empresarial en la sanitat catalana concertada ha estat negatiu per la reducció de costos del conjunt del sistema.  

a) ha frenat molt i de forma tant negativa com explícitament intencionada les possibilitats de sinèrgies (unificació de compres, sistemes d’informació, logística).

b) ha generat pressió per, amb més costos, disposar de més finançament i poder social.

c) ha frenat la transparència, fins i tot de forma perversa, amb l’objectiu d’amagar on hi havia costos injustificats i sobrefinançament públic del que s’han beneficiat els seus responsables (econòmicament o amb més poder social).

d) s’ha aplicat la lògica de tot mercat: competir per tenir millor posició en el mercat però aliar-se per a que el propi mercat sigui més gran. En aquest cas “mercat” més gran vol dir més costos a finançar públicament o de forma privada.

10. Es dóna un argument que ara podria ser contrari al motiu de la recent reforma de la Constitució: el trossejament és per crear diverses empreses sanitàries que tinguin llibertat per l’endeutament públic emprant l’ordenament jurídic privat.

DesmembramentICS2 mani

4 pensaments sobre “LLEIDA, CAL ATURAR LA FRAGMENTACIÓ DE L’ICS

 1. […] de 23 d’abril de 2014, “Lleida, cal aturar la fragmentació de l’ICS” [8]. Aquest és el famós ‘model de gestió única‘ que tant anomena el conseller de […]

 2. […] de 23 de abril de 2014, “Lleida, hay que detener la fragmentación del ICS” [8].  ¿Es este es el famoso ‘modelo de gestión única‘ que tanto nombra el consejero de […]

 3. […] 64 millones en ingresos hospitalarios‘ por Antía Castedo [8] Plataforma Pel Dret a la Salut. ‘Lleida, hay que detener la fragmentación del ICS’ [9] Hospital General de Cataluña [10] ‘Las relaciones entre el Parc Taulí y Capio Hospital […]

 4. […] LLEIDA, CAL ATURAR LA FRAGMENTACIÓ DE L’ICS […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Pel dret a la salut

Plataforma ciutadana

Punts de Vista

Blog d'àngelsmcastells, dona, d'esquerres, economista i moltes coses més...

Dempeus per la salut pública

en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d' equitat garantida.

A %d bloguers els agrada això: