Roda de premsa per denunciar els tancaments de l’estiu

La Conselleria de Salut ens està acostumant a deixar els centres sanitaris sota mínims a l’estiu. No recorden que no fa masses anys hi va haver-hi una emergència sanitària a Europa que va deixar milers de morts per una onada de calor. Aquest dissabte es va fer una roda de premsa on la FAVB, la CONFAV i altres entitats van fer pública una carta adreçada al Conseller. Al mateix temps a la seu del Departament i també a Tarragona es va voler lliurar sengles escrits en mà.
El Sistema Sanitari Públic a Catalunya enfilat cap al col·lapse
23 de Maig 2014

Els responsables de Salut estan planejant tancar més llits d’hospitals, més quiròfans i més Centres d’Atenció Primària (CAP) i durant més temps que en anys precedents, amb l’excusa de que a l’estiu baixa la demanda sanitària
Diuen que ho fan per estalviar-se cèntims en el Sistema Públic, però com que les necessitats en salut continuen, passen més recursos públics als centres privats que fan negoci amb la salut. Aquest any 2014 el Servei Català de la Salut té el mateix pressupost que el 2013, menys el dèficit generat que arrossega del 2013. Però a més, es parla de més i noves retallades d’uns 120 milions menys per aquest final d’any.
Aquesta situació es suma a la retallada sostinguda i repetitiva de pressupostos del Departament de Salut des del 2010. Recordem que al 2011 salut tenia un pressupost de 9.874 milions d’euros i al 2013 en té 8.289 milions, és ha dir una retallada de 1.585 milions que representa un 16% de retallada en tres anys.
Hem de saber que mentre als hospitals públics propis de l’ICS i als concertats sense afany de lucre se’ls hi ha retallat en aquests tres anys entre un 10% i un 15% els pressupostos, als hospitals concertats privats amb afany de lucre com els tres de IDC/CAPIO (General de Catalunya, Sagrat Cor i Clínica de Sabadell) se’ls hi ha augmentat el concert de 71,1 milions a 127 milions, és ha dir un augment del 78,6%.
Les llistes d’espera, en conseqüència, també s’agreujaran aquest estiu, comportant més patiment, dolor, incapacitat i agreujament de les patologies. A la vegada que seguirà la derivació de pacients cap als centres privats amb afany de negoci paga’n els pressupostos públics.
És per tot això que la ciutadania titular del Sistema públic estem cada cop més indignats i preocupats per la seva degradació, pel futur del mateix i les repercussions sobre la nostra salut. Volem aquí denunciar aquesta situació que ja ha sobrepassat tots els límits. La FAVB, la CONFAVC i altres entitats que defensem el sistema públic de salut fem arribar una carta al Conseller de Salut, exigint:
Que la sanitat sigui 100×100 pública, universal, de qualitat i gestionada públicament de forma transparent i amb participació de les persones que la utilitzen i en són propietàries.

Que funcioni al 100×100 de la seva capacitat. És a dir sense llits, quiròfans, consultes i serveis tancats.

Que els diners públics es destinin al 100×100 a finançar centres públics i no a centres privats que fan negoci amb la nostra salut.

Que durant l’estiu els centres i serveis sanitaris funcionin al 100×100.

Que les llistes d’espera generades per les retallades no siguin l’excusa per derivar intervencions i proves a la privada.

No volem que continuï l’espoli planificat que s’està produint a la sanitat pública, especialment des de que vostè és conseller de salut. Li demanem la dimissió, per la defensa que està fent dels interessos privats en lloc de fer-ho per l’ interès general de la població.

IMG_0548.1

2 pensaments sobre “Roda de premsa per denunciar els tancaments de l’estiu

  1. […] El Sistema Sanitari Públic a Catalunya enfilat cap al col·lapse (FONT: Plataforma pel Dret A la Salut) […]

  2. […] Nosaltres ja  ho vam advertir el mes de maig, que la situació s’agreujaria amb els tancaments d…sumats als llits estructurals tancats durant els darrers tres anys (mireu taula n.1) L’hospital de la Vall d’Hebron ha tancat a l’agost 195 llits més i l’hospital del Mar, 113. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Pel dret a la salut

Plataforma ciutadana

Punts de Vista

Blog d'àngelsmcastells, dona, d'esquerres, economista i moltes coses més...

Dempeus per la salut pública

en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d' equitat garantida.

A %d bloguers els agrada això: