Repercussions del 20 de juny: la sanitat està que bull

El 20 de juny la PDS va fer una roda de premsa. En ella volíem respondre a les declaracions que el Conseller Boi va fer el programa de TV3 “30 minuts”. Com en l’anterior, aquesta anava acompanyada de la retransmissió en directe de les accions que s’estaven fent. Hi ha hagut repercussió en els mitjans de comunicació, encara que no sempre citant la PDS, i un increment de les mobilitzacions en diversos hospitals a posteriori. Però hi ha hagut resposta del Conseller: nega la realitat. Aquí us volem explicar, un cop més, perquè la realitat en contra del que diu el Conseller està que vull. Més a baix veureu què diu Boi Ruiz a posteriori i què repliquem nosaltres.
Vall d'Hebron

Vall d’Hebron

Què dèiem a la roda de premsa

Les llistes d’espera de pacients del Sistema Sanitari Públic augmenten amb les “retallades” i són un camí cap el negoci privat. Volem que s’obrin llits i serveis als hospitals públics

Plataforma Pel Dret a la Salut

Obrint els 500 llits tancats a Bellvitge, Can Ruti i Vall d’Hebron per les retallades, amb una estada mitjana de 7 dies i tancant a l’agost, es podrien ingressar 23.500 pacients més a l’any. Casualment, són els que han sobrepassat els 6 mesos de garantia dels 14 procediments quirúrgics i que romanen a les llistes en espera de ser intervinguts.

Gràcies a les accions de diverses plataformes ciutadanes als hospitals (SAP Muntanya al Vall d’Hebron, Can Ruti, Bellvitge, Terrassa, Tarragona, Clínic, etc) i les denúncies (SICOM) es fa més visible per la majoria de ciutadans el greu problema de les llistes d’espera de tot tipus al sistema sanitari, participem al programa televisiu ’30 minuts’ i obliguem que hagi de sortir el Conseller.

 El Conseller de Salut afirma que no es pot dir que s’està desmuntant el Sistema Públic de Salut. Nosaltres diem: Aquest any 2014, el Servei Català de la Salut té el mateix pressupost que al 2013, menys el dèficit generat que arrossega del 2013. Però a més, es parla de noves retallades – entre uns 60 i 120 milions menys per aquest final d’any – i, com a conseqüència, més tancaments de plantes d’hospitals i serveis.

Aquesta situació se suma a la retallada sostinguda i repetitiva de pressupostos del departament de Salut des del 2010. Recordem que al 2011 Salut tenia un pressupost de 9.874 milions d’euros i al 2013, el de té 8.289 milions, és a dir, una retallada de 1.585 milions, que representa un 16% de retallada en tres anys. Això ha comportat, com a mínim, un augment del 60% de pacients en llista d’espera quirúrgica dels 14 procediments en garantia, i més precarietat laboral en el sistema sanitari. Aquest estiu tot pot anar a pitjor.

Hem de saber que mentre als hospitals públics propis de l’ICS i als concertats sense afany de lucre se’ls hi ha retallat en aquests tres anys entre un 10% i un 15% els pressupostos, als hospitals concertats privats amb afany de lucre, com els tres de IDC/CAPIO (General de Catalunya, Sagrat Cor i Clínica de Sabadell) se’ls hi ha augmentat el concert de 71,1 milions a 127 milions, és a dir, un augment del 78,6%.

El que es evident es que amb les “retallades” lineals de recursos, tancament de serveis, quiròfans, plantes d’hospitalització, sous dels professionals i treballadors sanitaris, etc. el que s’ha aconseguit és aprimar el sistema públic de salut (que per molts interessos econòmics, pels corruptes i per molts polítics aliats amb els mateixos, ja és el que volien ) Però els problemes dels pacients continuen i s’agreugen i per això apareixen propostes de “solucions” per evitar les llargues esperes i els pacients cansats i desesperats (a més d’indignants) accepten forçats, encara que sigui de mala gana i amb molts casos paga’n a serveis privats el que ja tenien pagat en el sistema públic

L’altre mecanisme és més institucional, organitzatiu, de “gestió”. Aquí el centres i el CatSalut deriven als pacients que tenen amb llistes llarguíssimes a hospitals concertats (és ha dir pagats pel sistema públic, en molts casos amb afany de negoci) que no tenen tanta llista, si als hospitals públics, per contes de tancar-li plantes i quiròfans (“retallar”) li donessin els cèntims que li han de donar a aquests centres privats per fer aquesta feina no caldria derivar a aquests pacients, amb totes les molèsties i perills que aquesta derivació comporta: desplaçaments del pacient i família, pèrdua del seu metge especialista que ha fet la indicació d’operar, tornar al seu hospital si hi ha complicacions –ja que el CatSalut només paga el procediment quirúrgic– i procés més car que pel sistema públic ja que el privat voldrà donar dividends als seus accionistes (és ha dir, negoci amb la salut i la malaltia).

Actualment amb 180.000 pacients en espera a Catalunya per operar, 80.000 dels procediments amb garantia de sis mesos i 23.000 d’ells que ja han passat el temps d’espera de sis mesos, el problema és molt greu i urgent. És per això que diem, no volem llistes d’espera que no siguin raonables (pocs mesos per processos no urgents i dies per visita i proves diagnòstiques) volem a més que tots el procediments quirúrgics tinguin temps de garantia de màxim sis mesos i no nomes els 14 procediments actuals (que per cert s’haurien de revisar). No volem ser derivats a altres hospitals que no sigui el nostre de referència, per això cal obrir de nou els llits, quiròfans i serveis tancats per les retallades.

Volem també que es sancioni als professionals i gestors corruptes que enganyen als pacients i es volen guanyar la vida operant-los privadament, volem saber com estan els expedients oberts pel Departament sobre els casos ja denunciats.

Nosaltres estimem els nostres hospitals, no volem ser derivats a un altre centre, volem que s’obrin els serveis i llits tancats, per les “retallades” de pressupost, al sistema públic de salut, és per això que les Plataformes en defensa del Dret a la Salut i el Sistema Sanitari Públic ens mobilitzem i lluitem junt amb entitats veïnals i treballadors, ho seguirem fent fins aconseguir els nostres objectius.

I què més

En la roda de premsa, en la que també estava una representació de la CONFAV i de la FOCAP el doctor Martí va explicar que aquesta era l’acció “B”, que l’abecedari tenia 28 lletres i que pensaven utilitzar-les totes.

Mataró

Mataró

Lleida

Lleida

 Va haver-hi al mateix dia accions a Vall Hebron (amb ocupació planta), LLeida (amb ocupació plantes), Bellvitge (amb ocupació planta), Mataró (concentració), Tortosa (concentració), Mollet (Concentració), Girona (Difusió, octavetes), Badalona Can Ruti (difusió, octavetes).

Podeu trobar més informació fent clic a:

La vanguardia
El País
La Directa

El conseller contraataca. Què diu?

Boi Ruiz: “Les llistes d’espera són un altre mite polític, igual que el dels llits”

El conseller de Salut assegura a Catalunya Ràdio que “ningú es quedarà sense atenció a Bellvitge perquè no hi hagi un llit”. Ha quantificat en 2.000 milions d’euros la reducció en despesa real en sanitat a Catalunya en els darrers 4 anys

ARA Barcelona | Actualitzada el 30/06/2014 09:26

El conseller de Salut, Boi Ruiz, lamenta l’ús polític o interessat que, a parer d’ell, sovint es fa d’elements com les llistes d’espera o la reducció de llits durant l’estiu per argumentar un “desmantellament del sistema de salut públic” que no és real, segons el conseller. Així de contundent s’ha mostrat aquest dilluns Boi Ruiz en una entrevista a ‘El matí de Catalunya Ràdio’, en què ha afirmat que “les llistes d’espera són un altre mite polític, igual que el dels llits”, una declaració que després ha matisat admetent que cal analitzar les llistes d’espera des d’un punt de vista global, “tècnic i organitzatiu”, per enfocar-les d’una “manera més equitativa”. Alhora, ha assegurat que el 90% dels 180.000 malalts en llista d’espera a Catalunya estan per sota dels 12 mesos, i ha subratllat que l’objectiu és que a finals d’any “ningú s’hagi d’esperar més de 6 mesos en intervencions quirúrgiques garantides”. També ha avançat que té previst reunir-se amb la Societat Catalana de Cirurgia per repassar quins són els processos garantits que fixen les llistes d’espera.

En la mateixa línia argumental, el titular de Salut ha afirmat que “estan canviant moltes coses i tenim un sistema organitzatiu que no té res a veure amb abans”, una tesi que ha utilitzat per argumentar que la reducció de llits a l’estiu no està lligada ni amb les retallades ni amb la crisi, ja que els llits “són un element cada cop més en desús” en l’actual model sanitari i no estan directament relacionats amb l’atenció que reben els pacients, segons el conseller. En aquest sentit, ha assegurat que la disponibilitat de llits als hospitals es decideix d’acord amb l'”activitat prevista”, una decisió que pren l’equip gestor de cada centre, i ha afirmat que el col·lapse a les urgències és una situació que “s’ha donat sempre al llarg de la història dels hospitals públics del nostre país”.

Boi Ruiz també s’ha referit al cas concret de l’Hospital de Bellvitge, on els darrers dies s’han viscut protestes pel tancament de llits, i ha assegurat que “ningú es quedarà sense atenció a Bellvitge perquè no hi hagi un llit”.

El conseller de Salut ha admès que tots els professionals de la sanitat pública catalana han perdut capacitat adquisitiva els darrers anys, un fet que ha lamentat, alhora que ha qualificat com “una de les grans conseqüències de la crisi econòmica”. En aquest punt, ha aprofitat per afirmar que la despesa en salut ha disminuït a Catalunya en 2.000 milions d’euros entre el 2010 i el 2014, i ha assegurat que, malgrat que la retallada al sou dels treballadors “no és desitjable”, la conselleria ha prioritzat “el dret a l’atenció” dels ciutadans en l’actual conjuntura econòmica.

http://www.ara.cat/societat/Boi_Ruiz-Salut-sanitat_0_1166283490.html

I nosaltres què diem?

Ara resulta que “les llistes d’espera són un mite”, deuen ser un mite per ell i pel seu govern però una realitat dolorosa i sagnant pels mils de pacients que estan en espera.

Una altre afirmació sorprenent és que “els llits són un element cada cop més en desús”. Voldrà dir això que pot arribar el moment que ens ingressaran a terra directament? als hospitals públics del nostre país, és clar.

A més, ens assabentem en aquestes declaracions del Conseller que les retallades en Salut del 2010 al 2014 no han estat de 1.500 milions d’euros com ens havien dit, ja que segons ell han estat de 2.000 milions!!

Això vol dir que s’han retallat una mitja de 500 milions cada any (en 4 anys). Nosaltres, usuaris i treballadors de la sanitat, hem de reclamar, ara que la economia ja va bé altre vegada (això diuen), que es torni en 4 anys als pressupostos del 2010, és ha dir, que cada any s’augmenti el pressupost de salut en 500 milions.

Dedicant aquests pressupostos a l’ICS i a la concertada sense afany de lucre (cap conveni amb la privada amb lucre) fonamentalment a enfortir i prestigiar l’Atenció Primària i ha obrir plantes, quiròfans i serveis tancats, per tal de millorar l’accessibilitat (llistes d’espera de tot tipus) el poder adquisitiu dels treballadors del sector i la qualitat del Sistema.

Josep Martí

Josep Vallhonesta

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Pel dret a la salut

Plataforma ciutadana

Punts de Vista

Blog d'àngelsmcastells, dona, d'esquerres, economista i moltes coses més...

Dempeus per la salut pública

en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d' equitat garantida.

%d bloggers like this: