CiU Nega que es redueixin llits als hospitals (3). Demanem la compareixença del Conseller

En els articles anteriors us deiem que aquest estiu ha estat mogut en els hospitals catalans. Avui us volem expliar l’últim episodi que ens ha portat ha demanar la compareixença del Conseller de Salut al Parlament. Trobareu la narració dels fets en dues parts elaborades per Pere Fernàndez i Enric Feliu.
Ah! i reserveu les agendes pel 6 de setembre: el moviment en defensa de la salut discutirem un document que representarà, quan l’aprovem amb les seves esmenes i incorporacions, l’alternativa de salut que situi en primer pla la sanitat i la salut públiques

Convocats per la Coordinadora d’entitats de SAP MUNTANYA, usuaris /es i treballadors /es de la Vall d’Hebron ocupen el CatSalut per reclamar que hi hagi llits suficients , per que   #ElsMalaltsNoFemVacances   #VolemLlits   perquè #Enshivalavida

 No eren pas un grup de turistes que es dirigien cap el museu del Barça. Segur que hi havien culers en el grup però com deia algú ex honorable “avui això toca”. Havien baixat a la parada de metro de Les Corts procedents uns d’Horta, altres de Guineueta, del Turó de la Peira, de Ciutat Meridiana i Torre Baró, la Trinitat i Prosperitat, Sant Andreu i Bon Pastor. Discretament #revoluciovallhebron baixava dels turons de la Barcelona treballadora cap als barris benestants.

 Què hi feien més de cinquanta activistes de la SAP Muntanya al bell mig del barri de Les Corts? Doncs senzillament dur a terme una acció de desobediència: la ocupació del CatSalut. Una acció decidida amb rapidesa i amb les dificultats lògiques del mes d’agost per al seu èxit, però plantejada com essencial davant de la situació creada als usuaris i usuaries del Servei d’Urgències de l’Hospital de la Vall d’Hebron. La situació de les urgències no és única, només cal comprovar Bellvitge o l’Hospital del Mar, però sí que a resultes d’anteriors accions semblava que la direcció de l’Hospital assumia un compromís per a la millora de la realitat d’urgències tot i afirmant que es tractava d’una situació puntual. Com que lamentablement la situació a urgències no era pas ocasional sinó crònica, calia donar un cop de puny per demostrar el malestar ciutadà.

 L’objectiu escollit va ser el Catsalut, sense difusió prèvia. Aquí podeu veure els moments inicials de l’acció que es va emetre en streaming improvisat però efectiu gràcies a un dels companys:

http://bambuser.com/v/4848364

Va ser tota una sorpresa. Una acció de desobediència però lúdica i plenament cívica. L’objectiu era poder presentar un escrit adreçat al director general del CatSalut, en Josep Maria Padrosa

https://perenoubarris.files.wordpress.com/2014/08/13-08-14-escrit-a-jm-padrosa.pdf

amb les reclamacions i parlar amb un directiu responsable, però vet aquí que no n’hi havia cap.

Cap a les 11:15 h va començat l’ocupació pacifica dels baixos del CatSalut. Durant més d’ 1 hora, demanem que comparegui algun responsable. Obtenim com a resposta, reiterativa, que no hi ha cap responsable. Pensem que cap responsable vol seure i parlar.

 Decidim, de forma organitzada i pacifica, traspassar la zona de seguretat i cercar per tot l’edifici algun(a) directiu de CatSalut amb responsabilitats. Per a sorpresa nostre, es confirma que es veraç que no hi ha cap directiu(va) del CatSalut.

Aixíconsta està enregistrat http://bambuser.com/v/4848484 Minut 15:11 a 16:41 per @TriniCus i @perenoubarris

 Un dimecres d’agost sense cap cap al CatSalut? Bé, sí que n’hi havia un… el responsable del manteniment de l’edifici… Ah i curiosament amb un Audi, que semblava vehicle oficial, aparcat a l’exterior.

http://bambuser.com/v/4848384

Al final, i davant de l’ impàs produït per la falta d’interlocutor, es va prendre la decisió de saltar el punt de control de la recepció de l’edifici i pujar cap a les plantes dels despatxos. La segona desobediència.

http://bambuser.com/v/4848484

Vam pujar per les escales fins la planta on es trobava la Direcció i la Secretaria Tècnica. Sobtats els funcionaris que ens vam trobar així com el personal de seguretat, que no va poder fer res davant de l’acció ràpida i massiva dels activistes. Recalcar que en tot moment i com podreu observar pels diferents vídeos el comportament de tothom fou cívic així com l’actitud professional i educada per part de tots els treballadors que hi havia al CatSalut.

 Un funcionari va localitzar al director del CatSalut, Josep Maria Padrosa.

Negociem amb aquest funcionari i el personal de seguretat privada, tornar a la planta baixa a canvi de mantenir una conversa telefònica amb el Director del Servei Català de la Salut (en Josep Maria Padrosa) i a enregistrar en vídeo la conversa (la nostre veu).

 Van parlar-hi uns representants. Josep Maria Padrosa, director del CatSalut, va proposar una reunió la setmana vinent (18 a 24 agost) però vam exigir que fos l’endemà. Finalment, arranquem un compromís de reunió per a l’endemà (dijous 14 agost) amb el Gerent de l’ICS o amb Gerent de CatSalut-Regió Sanitària Barcelona. Amb aquest compromís i deixant uns telèfons de contacte varem donar per finalitzada la ocupació del CatSalut.

La conversa telefônica amb J.M. Padrosa , Director CatSalut, va ser enregistrada, les nostres veus, tal com varem negociar. La podeu escoltar a.Minut 30:51 http://bambuser.com/v/4848484

Fora del recinte, donat que els mossos els havien negat l’entrada, ens esperava l’agència catalana de noticies ACN que va cobrir la informació.

Per cert vam gaudir de la presència policial discreta en tot moment observant el desenvolupament de l’acció.

“Sí se puede, sí se puede”. La tensió que dúiem va cedir pas a l’eufòria. Després de dies pendents de les urgències de la Vall d’Hebron, de possibles alertes d’emergència, sortir “a fora” havia estat terapèutic.

En tot moment Sicom TV, plenament implicada en els moviments socials i membre de la PDS, ens va estar acompanyant:

http://www.youtube.com/playlist?list=UUucqKoUgTg4pa7imunvspOg

Orgullosos i entusiasmats, la cirereta del pastís va ser la presència a l’exterior, com comentàvem, de l’Agència Catalana de Notícies. Fotografies de grup, entrevistes a representants, i tot gràcies a la difusió per les xarxes que s’havia fet en el moment de l’acció. Aquest és l’enllaç per a la nota redactada per l’ACN, fotografies i vídeos:

http://www.acn.cat/acn/760402/General/text/Hospital-Vall-dHebron-protesta-tancament-plantes-llits.html

 I així vam ser presents a altres mitjans:

http://www.btv.cat/btvnoticies/2014/08/13/ocupen-el-catsalut-per-protestar-contra-el-tancament-de-llits-al-vall-dhebron/

http://www.elmundo.es/cataluna/2014/08/13/53eb5ec2ca4741e0248b4588.html

Posteriorment, ens van adreçar a la conselleria i en una revolada el passaren per Registre, l’escrit adreçat al Conseller Boi Ruíz

http://perenoubarris.files.wordpress.com/2014/08/13-08-14-escrit-a-boc3ad-ruc3adz.pdf

Un detall: la porta principal de la Conselleria estava tancada i barrada, per si de cas.

Dijous al migdia la reunió a la Vall d’Hebron. Una reunió d’alt nivell ja que a més del Director Assistencial de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Dr. Roger, i presents les caps d’infermeria i d’urgències, els acompanyaven el Dr. Estany, Gerent del Consorci Sanitari de Barcelona, i el Dr. Juan, Director Assistencial de l’ICS.

La Direcció defensa que el Pla de Estiu de l’Hospital de la Vall d’Hebron preveu cobrir aquestes situacions puntuals i que Urgències serà objecte d’un pla de millora a llarg termini.

La i el co-portaveus a la reunió, Marcela Guell i Pere Fernàndez, recorden les 2 demandes ja plantejades a la reunió del 31 de juliol. I reiterades, en nova reunió, el 6 d’agost. Davant la queixa dels gestors de la pressió social i política que estem realitzant, se’ls recorda que en cloure la reunió del 31 de juliol sense acord, ja varem advertir que ho aconseguiríem via negociació i/o via mobilització. Hem ocupat el CatSalut i ens hem adreçat a la Conselleria, perquè són qui tenen la responsabilitat i direcció política i pressupostaria del servei públic català de salut. La nostre preocupació és pel canvi de model i per la absolutament insuficient dotació pressupostaria. A la reunió d’avui (14 agost) centrem la nostre preocupació en el serveis d’urgències a aquest mesos d’estiu, sobre tot en dates critiques (caps de setmana i el pont 15-16-17 agost), donat que la realitat detectada, i monotoritzada per professionals sanitaris, mostra que la demanda assistencial ciutadana supera en creix les previsions realitzades i els recursos disponibles planificats.

La Direcció Assistència de l’ICS afirma que no pot garantir, al 100% dels casos, que no hi hagi estades superiors a les 24 hores a urgències, ja que el que han de prevaler per damunt de tot són els criteris assistencials.

A la reunió no arranquem un compromís genèric i estable en el temps de pressupost suficient per a tots els centres públics de salut. Si tancament la reunió amb un compromís acotat en espai (Hospital General Vall Hebrón) i temps (els dies critics del pont 15-16-17 agost) per part del Director de Serveis Assistencials de l’ Hospital G Vall Hebron, amb l’aval de Gerent del Consorci Sanitari de Barcelona, i Director Assistencial de l’ICS, de dotar de tots els recursos (habitacions, llits, personal sanitari) per tal d’atendre assistencial ment tota la demanda sanitari de la ciutadania que requereixi la cobertura assistencial al Hospital General Vall Hebron.

Un compromís parcial i insuficient, sens dubte, però aconseguit gràcies a l’ empoderament ciutadà, que ens motiva, empenta i obliga a seguir atents i vigilants.

 

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Pel dret a la salut

Plataforma ciutadana

Punts de Vista

Blog d'àngelsmcastells, dona, d'esquerres, economista i moltes coses més...

Dempeus per la salut pública

en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d' equitat garantida.

%d bloggers like this: