2015 any decisiu per la salut i la sanitat

Per dificultats de caràcter tècnic el nostre blog ha estat inoperant el darrer mes i mig. Superats els problemes reprenem els nostres posts fent un primer apropament a l’estat de la questió sanitària que té, com a primeres fites mobilitzadores: 21 de febrer jornada de la Marea Blanca de Lleida; 28 de febrer jornada de confluència amb Parlament Ciutadà

Article d’Enric Feliu, Pep Martí

2015 : l’any de l’apoderament, la confluència, la lluita i la victòria.

Encara estem al mes de gener però sembla com si hagués passat molt més temps d’aquest any nou. Per cap d’any, la Plataforma d’afectats per la Hepatitis C de Girona, amb el suport de la Xarxa de Drets Socials de Girona, ocupava l’Hospital Josep Trueta, una acció agermanada amb l’ocupació que a dia d’avui encara continua a l’Hospital 12 d’Octubre de Madrid.

Aquest moviment dels afectats per la hepatitis C ha tingut extensió el passat 17 de gener amb el naixement del col·lectiu de Barcelona a la Casa de la Solidaritat amb l’assistència de membres de la pròpia PDS com Dempeus i Sicom.

Finalment els afectats per la hepatitis C acudeixen a Brucel·les. No és un tema només d’aquí: també apareix en la premsa britànica el debat sobre els nous medicaments per a la hepatitis C i el seu finançament . Cal una resposta unitària per part de les administracions sanitàries europees que no posi en risc la salut dels afectats.

http://www.theguardian.com/society/2015/jan/16/sofosbuvir-hepatitis-c-drug-nhs

El dilluns 19 de gener SAP MUNTANYA ocupava l’edifici de traumatologia. Una acció rapida d’usuaris per aconseguir una fisioterapeuta i mantenir un servei en unes condicions dignes que va obtenir el seu premi. La ocupació acabà amb victòria: el compromís de recuperar el servei de fisioteràpia a l’hospital de dia.

Però els dies més moguts els varem tenir a Tarragona on finalment la Secció Sindical de la CGT l’Hospital Joan XXIII i dels companys del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona, tancats als Serveis Territorials de Salut es van reunir amb el Delegat del Govern de la Generalitat, Sr. Nin i el Director dels Serveis Territorials de Salut, Sr. Mercade, o com algú va dir durant la manifestació del dissabte “el rei i el bufó”. Reconeixeu que tant per posat com per caràcter n’hi ha bastant de cert. Finalment van obtenir la reobertura de la unitat d’Hemodinàmica 24 hores no sols a Tarragona, sinó a Girona i a Lleida.

Però no cal parlar d’ells ni de cap polític irresponsable dels que gestiona la sanitat a aquest país nostre. D’aquesta gent només en volem saber una cosa: quan   pleguen. Res més.

De qui s’ha de parlar és de la gent que va sortir al carrer a Tarragona. Una manifestació que va començar a Torreforta i que molts varem esperar a la Plaça Imperial Tarraco. No es tractava pas d’una manifestació de col·lectius contraris a les polítiques de retallades en l’àmbit de la sanitat pública, sinó el reflex d’una exigència ciutadana: hemodinàmica 24 hores ja! Francament, no sé si el servei d’hemodinàmica 24 hores al Joan XXIII és una estructura d’estat. El que sé del cert és que es tracta d’un servei vital pels tarragonins. I això és el que van demostrar dissabte.

Amb una capçalera de manifestació formada per pacients del servei i familiars -era la ciutadania de Tarragona-, havia respòs a la crida dels col·lectius i entitats de la ciutat. En els diaris locals s’havia fet un gran cobertura de la convocatòria amb entrevistes com al president del Col·legi de Metges de Tarragona, que animava a reclamar tots plegats el servei d’hemodinàmica 24 hores a l’Hospital Joan XXIII. Sempre amb un únic lema i sense banderes Tots en sentirem commoguts, un cop davant l’Hospital, quan dos nens exhibiren un cartells amb uns cors en silenci, i encara més, amb el parlament que va fer una de les afectades.

 Finalment la Conxi de Tera, treballadora de l’Hospital i una de les persones tancades als serveis territorials, ens va fer un resum de la situació de la tancada. Esgotada, com els companys que s’havien quedat a dins. La manifestació va continuar fins al Serveis Territorials. Els companys que havien sortit es van poder reintegrar a la tancada després d’un estira i arronsa amb els Mossos.

 Aquella tarda de dissabte a Tarragona havíem participat en un exercici de democràcia cívica, tot un exemple per a les properes mobilitzacions que viurà el nostre país aquest any.

Per altre banda ens assabentem de dos projectes nous del Departament de Salut en la direcció del seus objectius:

 1. En l’àmbit de l’Atenció Primària

Lla creació de les anomenades UGAP o Unitats de Gestió d’Atenció Primària, que   allunya encara més la gestió del centres de primària de l’assistència i la nova proposta d’atenció domiciliària que sembla feta a mida per a la seva posterior externalització.

Podeu veure’n un desenvolupament més extens del tema en el blog de FOCAP

https://focap.wordpress.com/2015/01/15/capcaleres-sense-llits-i-aviat-sense-malalts/

També ens arriben notícies de que s’està preparant una reforma , a dos anys, de l’estructura de l’ICS. Que Déu ens agafi confessats.

http://www.catalunyapress.cat/es/notices/2015/01/boi-ruiz-inicia-el-desmantelamiento-del-icsa-ante-el-asombro-y-la-preocupaci-n-de-los-profesionales-114556.php#.VLogsbY54IQ.twitter

2. El projecte VISC+

Pretén vendre de les nostres dades clíniques a empreses privades i segueix pendent de debat públic com s’ha demanat al Parlament.

Al video superior trobareu l’anàlisi d’ICV-EUiA i a l’inferior el de la CUP. Si els hi dediqueu uns minuts trobareu bons arguments per entendre què és i perquè és perillós el projecte Visc+.

I ara els Pressupostos de Salut

 Al fixar-se les eleccions al setembre enlloc d’aquest mes de març, ERC ha facilitat 8 mesos més al govern dels millors per a què la política de Boi Ruiz i el seu Departament de Salut pugui continuar aprovant els pressupostos, mantenint les retallades i aprofundint en les privatitzacions (el Consorci de Lleida és el primer i n’hi hauran més si no l’aturem).

Un cop més els pressupostos de salut son restrictius ja que malgrat es manté la mateixa quantitat que la del 2014, la repercussió de l’IVA sanitari en els diferents serveis i compres i el 5% que s’ha anunciat lligat a presumptes criteris d’eficiència (mols serveis cobraran un 5% menys l’any passat), comporta com a conseqüència que hi haurà menys diners per a personal i que s’obriran menys plantes, llits i quiròfans.

http://www.eldiario.es/catalunyaplural/opinions/Els-pressupostos-confirmen-mantenen-retallades_6_348275171.html

El Conseller ha anunciat la creació d’una normativa nova (no pas una llei com fins ara) de temps de garantia d’intervencions quirúrgiques, passant totes les intervencions una “garantia recomanada” de 12 mesos. Anem enrere: fins ara els catorze procediments disposaven per llei de garantia de màxim 6 mesos.

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/814963-compromis-per-reduir-les-llistes-despera.html

I per a tenir la reraguarda ben coberta, la destitució del gerent de l’Hospital de Vall Hebrón i la de la Directora de Primària de Barcelona transmet un missatge clar i contundent: “qui es mogui o qui no estigui amb nosaltres, no surt a la foto i el fem fora” . Estar amb “nosaltres” vol dir està al costat del tripartit (Convergència, Esquerra i Unió) i no creure en la sanitat pública.

Davant d’aquestes actuacions, nosaltres responem:

Necessitem bons professionals i gestors dels serveis sanitaris públics.

Han d’estar convençuts que el sistema públic de salut és el millor per assegurar l’equitat, la universalitat i la qualitat de l’assistència sanitària. Si no és així, no els volem en la gestió de la sanitat pública. Com tampoc volem els polítics que ens governen, que s’omplen la boca defensant lo públic quan en realitat per l’esquena privatitzen i mercantilitzen la salut de tots nosaltres.

Necessitem gestors que no practiquin una obediència cega enfront dels polítics incapaços o corruptes, que serveixin als ciutadans abans que a ideologies neoliberals i al poder del diner.

No volem corrupció ni portes giratòries, no volem connivència entre lo públic i l’empresa privada amb afany de negoci. L’assistència sanitària que està pagada amb diners públics ha de ser 100 % pública. Tots els diners han d’anar dedicats a la salut i no al repartiment de beneficis entre accionistes d’empreses privades.

És per això que defensarem sempre als bons gestors i als bons professionals. No paguem nosaltres? Doncs nosaltres manem. S’ha acabat que manin ells, la casta, el poder, l’establishment, les elits, digueu-li com vulgueu. Ara venen moltes eleccions seguides i ho haurem de tenir en compte al moment de decidir. El parlament i els ajuntaments han de ser un instrument del poble per a transformar la societat en un model social més just i igualitari, que defensi els drets de les persones i l’iterés general per damunt dels interessos del capital.

Estem farts d’aquesta manera tradicional de fer política que és del segle passat, farts de les falses promeses i dels ajornaments del dret a decidir sobre totes les qüestions socials. Farts dels vells partits que han anat retallant tots els serveis públics. Calen maneres noves de fer política, perquè nosaltres, la gent, volem fer la política.

Estem preparant pel proper 28 de febrer amb el Parlament Ciutadà, una jornada de confluència dels col·lectius i plataformes en defensa de la sanitat pública així com també de tots els moviments socials que conformen la salut en la nostra societat. Implicar a tota la societat en la defensa de la sanitat pública i aconseguir una marea blanca que aturi les politiques austericides i que alhora serveixi per a reconstruir un veritable servei nacional de salut a Catalunya

 Un primer repte serà la   manifestació que Marea Blanca Lleida   ha convocat pel proper dia 21 de febrer de 2015 a les 18 hores. Perquè volem decidir també sobre el Consorci de Lleida.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Pel dret a la salut

Plataforma ciutadana

Punts de Vista

Blog d'àngelsmcastells, dona, d'esquerres, economista i moltes coses més...

Dempeus per la salut pública

en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d' equitat garantida.

%d bloggers like this: