CAP DE SETMANA DE LLUITA I REVINDICACIÓ AMB SAP MUNTANYA: LA MAREA BLANCA DE CATALUNYA EN ACCIÓ

El nostre company de Salut Litoral i de la Marea Blanca de Catalunya, Enric Feliu, ens fa la crònica de un cap de setmana intens.

20150517_125030[1]

Aquest divendres era un dia especial, l’aniversari del 15M. Per recordar la recuperació dels espais públics per al poder popular, el centre de Barcelona bullia. Però en dos barris, a una hora i escaig de passeig, des de la mateixa Plaça Catalunya, altres activistes es llançaven a una lluita particular però també important. Dins la campanya #DefensantAtencioPrimaria, veïns de SAP Muntanya anaven a ocupar dos CAP’s: el de Sant Andreu, al mateix districte de Sant Andreu, i el de Rio de Janeiro a Nou Barris.

SAP Muntanya ha impulsat en els darrers temps la defensa de l’atenció primària com a eina fonamental per al sistema sanitari públic, després de centrar-se com molts altres col•lectius en la defensa de l’Hospital de referència, en aquest cas la Vall d’Hebró.

El seu Manifest en defensa de l’atenció Primària ha rebut el suport de col•lectius de professionals des de el primer moment, com per exemple el Fòrum Català d’Atenció Primària

Aquí teniu l’enllaç per llegir el manifest i també per signar-lo: https://focap.wordpress.com/2015/04/28/la-ciutadania-tambe-defensa-latencio-primaria-gracies-sapmuntanya/

L’ocupació es va fer de manera simultània i pacífica. En el Cap de Sant Andreu, els companys van preparar-se per a poder projectar un dels documentals de SICOM: La Salut, el Negoci de la Vida.
Per altre banda, al CAP de Rio de Janeiro, es va realitzar una assemblea analitzant les darreres actuacions de la nova Gerència de l’Hospital de la Vall d’Hebró.

Podeu seguir les ocupacions en el vídeo de SICOM: https://www.youtube.com/watch?v=gGqb-l7Dtzg

I aquí la noticia a Catalunya Plural: http://www.eldiario.es/catalunyaplural/diarisanitat/seixantena-dactivistes-CAP-Barcelona-lausteritat_6_388171209.html

L’ocupació va finalitzar més enllà de les 10 de la nit, sense cap mena de incident, alguns dels participants volien arribar al centre de Barcelona per a participar en els actes del 15 M.

L’endemà la Pl. Orfila de Sant Andreu va ser l’escenari per a una xerrada de la Comissió de Salut del districte (integrada a Sap Muntanya) sobre l’atenció primària, i també per a recordar la cadena humana de l’endemà a la Vall d’Hebró. Diferents activistes van prendre la paraula per explicar la situació del Cap de Casernes, així com el resultat de les queixes plantejades. En Pep Martí, vicepresident del Centre d’Anàlisis de Programes Sanitaris i membre de la Marea Blanca de Catalunya ens va recordar que el proper 24 de maig cap vot a les eleccions municipals havia d’anar a parar als partits d que permeten la corrupció o que són còmplices de les privatitzacions.

Diumenge, sota un sol d’injustícia (mai he entès el perquè de l’expressió un sol de justícia) la columna de Sant Andreu va iniciar la seva marxa . Gairebé un centenar de participants animats amb música i els crits corresponents com Boi Ruiz dimissió, van arribar al Cap de la Guineueta per a confluir amb la segona columna, aquí els participants, apart d’un grup de batucada sorollós i animat, ja arribàvem els tres cents. La marxa cap a l’hospital de la Vall d’Hebró va seguir a bon pas, i a més s’afegien participants a cada cantonada. Quan la capçalera arribà a l’Hospital enmig dels aplaudiments de veïns i treballadors, els organitzadors iniciaren la distribució de la gent per envoltar en cadena humana l’Hospital. Un gran èxit ja que arribàvem als dos mil assistents. Molta bata blanca que treballava aquell cap de setmana a l’Hospital va afegir-se seguint amb el to festiu i reivindicatiu de l’acte. Reconeixíem a gent de Bellvitge, El Prat, del Taulí, de Poble Nou, del Clínic, del Gòtic, samarretes roges dels afectats d’hepatitis i de #RebelionBellvitge, o liles dels companys de Jo sí Sanitat Universal. Treballadors en lluïa del conflicte laboral de Movistar també hi eren presents.

Després de la cadena, els Iaioflautes tallaren la via davant del Pavelló Esportiu de la Vall Hebrón, s’estengué la pancarta de la Marea Blanca de 50 metres amb tots els assistents al seu darrera, i companys de Sap Muntanya varen llegir el manifest de l’acte. Un gran matí de diumenge.

Aquí teniu el text complert del manifest:

Agressions contra la sanitat pública. Primavera calenta!

Nosaltres, el poble, usuaris i treballadors de l’hospital de la Vall d’Hebró, varem començar a la primavera del 2012, indignats contra les retallades als serveis sanitaris públics, fent la primera cadena humana per defensar el dret a la salut i al nostre hospital. Va ser el primer èxit de participació i ens va donar força i unitat, com a Coordinadora d’Entitats de la SAP Muntanya, per seguir lluitant fins ara. A la primavera del 2013 fem la segona cadena humana al hospital, la situació s’havia agreujat: augment de retallades, precarietat laboral, tancament de serveis i plantes, augment de llistes d’espera de tot tipus, col•lapses a urgències i derivacions de pacients a la sanitat privada que fa negoci amb la nostra salut. Durant el 2014 s’han derivat 1.000 pacients de la Vall d’Hebró a hospitals concertats amb afany de lucre.

Varem continuar lluitant: taules d’informació i reclamacions cada dimecres a la porta de l’hospital, reunions periòdiques amb l’equip de direcció per denunciar, informació i control de problemes i millores. Com que no n’hi havia prou, a l’estiu, varem ocupar plantes amb la reclamació: “obriu plantes”, “els malalts no fan vacances”, varem ocupar la Conselleria de salut i el CatSalut i varem denunciar els col•lapses i les demores. El 2015 ha estat l’any de la proposta i la confluència, hem passat de la protesta a fer propostes de quin servei de salut volem i ho hem fet juntament amb altres entitats i plataformes que lluiten en el territori pels mateixos objectius, hem elaborat un document de quins valors volem pels serveis de salut que es diu: Volem decidir sobre la Salut i el Sistema Sanitari de Catalunya. Amb aquests valors hem constituït aquest any la Marea Blanca de Catalunya. Els de Lleida ens varen ensenyar el camí amb la seva llarga i exitosa lluita contra els intents del govern de trencar el sistema públic amb la creació d’un Consorci.

Ara, a la primavera del 2015, fem la III Cadena Humana amb els mateixos objectius: defensar i millorar els nostres hospitals i Centres de Primària Públics. i caminar cap un autèntic Servei Nacional de Salut de Catalunya 100 x 100 públic, de qualitat i sense corrupcions. Reclamem que ens tornin els 1.600 milions d’euros que ens han pres en aquests anys de retallades. I, també fa uns dies, la Marea ens varem trobar a la plaça Sant Jaume per demanar cap vot pels partits del govern i els que li donen suport al Parlament, i avui exigim la dimissió del govern de la Generalitat pel mal que està fent a la salut i a Catalunya.

Però aquesta primavera té una gran importància, fins ara hem reclamat, protestat, ocupat, manifestat i proposat, però ara toca VOTAR, toca anar a votar per posar les institucions, ajuntaments i Generalitat, al servei del poble, de la gent i no al servei dels interessos del capital com aquests darrers anys. No votarem programes, no volem que ens enganyin una altre vegada, votarem als que amb els fets i no amb paraules han estat al nostre costat durant aquests anys.

Aquesta serà una primavera calenta, perquè nosaltres seguirem al carrer, a les places, als hospitals i als CAPs reclamant i defensant els drets dels ciutadans i ciutadanes. El Dret a la Salut.

Podeu llegir la crònica apareguda a Catalunya Plural de la periodista Caralp Marine:

http://www.eldiario.es/catalunyaplural/diarisanitat/Prop-lhospital-Vall-privatitzacions-sanitaries_6_388871121.html

I aquí el vídeo dels companys de SICOMhttps://www.youtube.com/watch?v=Glk0v8lEA3A

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Pel dret a la salut

Plataforma ciutadana

Punts de Vista

Blog d'àngelsmcastells, dona, d'esquerres, economista i moltes coses més...

Dempeus per la salut pública

en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d' equitat garantida.

A %d bloguers els agrada això: